latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:39 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Srbac: Sve više oranica pod sojom (VIDEO)

Povoljne vremenske prilike ratari u opštini Srbac koriste kako bi što više zasijali tokom proljećne sjetve u optimalnim agrorokovima. Osim tradicionalno najzastupljenijeg kukuruza, ovog proljeća sve je više oranica pod sojom posebno u priobalnim dijelovima uz Vrbas i Savu.
Srbac - sjetva soje - Foto: RTRS
Srbac - sjetva sojeFoto: RTRS

Đuro Cvijić iz Kladara ovog proljeća sojom je zasijao 2,5 hektara prvenstveno da bi obezbijedio adekvatan plodored za kukuruz i time izbjegao pojavu kukuruzne zlatice i plamenca koji su najučestalije bolesti kukuruza u priobalnom dijelu.

"Znači jedna godina ide soja, druge pšenica pa bi treće godine išao kukuruz i sa tim bi dobio plodored dobar ,a i soja ostavlja hranljive materije u zemlji", kaže Cvijić.

Na svjetskom tržištu velika je potražnja za genetski nemodifikovanom sojom. Uzgojem na domaćim parcelama ratari mogu obezbijediti i dokazati sledljivost prilikom izvoza mesa sa farmi.

"Ona je i izvor proteina tako da se poljoprivredni proizvođači koji se odluče za proizvodnju imaju mogućnost da na svom imanju proizvode kompletnu koncetrovanu hranu za sve vrste životinja koje imaju na svom imanju", rekao je agronom Mišo Balaban.

Proizvodnja soje je pod budnim okom stručnjaka Poljoprivrednog instituta Republike Srpske koji ratarima nudi i vlastitu selekciju soje pogodnu za agroekološke uslove Lijevče polja.

"Prošle godine ostvarili smo rekordan prinos od 5,2 tone po hektaru na jednoj parceli površine 6 hektara na površinama poljoprivrednog instituta" izjavio je šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta Srpske Miloš Nožanić.

Ovog proljeća pod sojom u opštini Srbac trebalo bi da se nađe oko 350 hektara što je za 30 procenata više u odnosu na prethodne godine.