latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:51 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

U Semberiji sjetva obavljena na oko 80 odsto površina (VIDEO)

Meteorolozi upozoravaju da bi narednih dana moglo doći do pada temperature i pojave mraza, što bi moglo uticati na usjeve i voće.
Proljećna sjetva - Foto: RTRS
Proljećna sjetvaFoto: RTRS

Agronomi savjetuju poljoprivrednicima da primijene mjere zaštite da bi smanjili moguću štetu.

Od 30.865 hektara oranica, koliko bi trebalo da bude zasijano ovog proljeća, u Semberiji je sjetva obavljena na oko 80 odsto površina. Najveće površine biće pod kukuruzom, industrijskim i krmnim biljem, povrćem , sojom , suncokretom i duvanom. Sjetva bi trebalo da bude obavljena na 400 hektara više, u odnosu na prošlu godinu.

Semberski poljoprivrednici iskoristili su lijepo vrijeme i počeli sjetvu prije optimalnog roka. U zemljištu je bilo dovoljno vlage pa su obavili kvalitetnu pripremu oranica.

"Sijem oko 150 dunuma zemlje, oko 100 dunuma sam već pripremio. Na ovom području malo ljuća zemlja i koristim sjemena iz ranijih sorti", kaže poljoprivrednik Petar Dragojlović.

Dobit, kažu, zavisi od prinosa, ali i od ulaganja.

"Sjemena su ovog proljeća da ne kažem jeftinija odnosno u toj cijeni i đubrivo repromaterijal nije skuplji u odnosu na prošle godine", rekao je poljoprivrednik Miroslav Vasić.

Budući da je gorivo najveća stavka u budžetu, poljoprivrednicima će dobro doći 100 litara regresiranog dizel goriva po hektaru, koje je 60 pfeniga jeftinije od onog u maloprodaji.

Sjetva je u punom jeku i na Poljoprivrednom dobru Semberija. Od planiranih 1 100 hektara, već je zasijano oko 400. Povećali su površine pod sjemenskim suncokretom i silažnim kukuruzom.

Ranija sjetva ima svoje prednosti - bolje se iskoriste rezerve vlage u dubljem sloju zemljišta i prođu faze svilanja i klasanja prije suše i visokih temperatura, ali ima i nedostatke.

"Ukoliko bi došlo do velikog zahlađenja onda kukuruz je biljka koja voli toplotu tako da je osjetljiv na pad temperatura i ukoliko bi bilo nekih jutarnjih mrazeva, a nadam se da neće, može da smeta izniklim usjevima", istakla je Radmila Nešković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Poljoprivrednici ovih dana preuzimaju regresirano dizel gorivo da bi okončali sjetvu. Iz resornog gradskog odjeljenja posdjećaju ratare da je 15.maj krajnji rok da u APIFU prijave korišćenje obradivih površina, što je preduslov da ostvare pravo na plavi dizel.