latinica  ћирилица
18/04/2017 |  09:15 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Drvoprerađivači održali protest, uputili listu zahtjeva (FOTO/VIDEO)

Danas su protestovali drvoprerađivači Romanijske regije. Svoj glas digli su protiv, kako su rekli, višegodišnjeg kriminala i reketa u Šumama Srpske.
Sokolac - protest drvoprerađivača - Foto: RTRS
Sokolac - protest drvoprerađivačaFoto: RTRS

Iako su kamionima blokirali Sokolac, protesti su protekli mirno-a svoje zahtjeve poslali su na adrese predsjednika i premijerke Srpske, ministarstvima industrije i poljoprivrede i šumarstva, te direktoru "Šuma Srpske", koji je danas rekao da će v.d. direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ biti Јovan Golijan.

Prilikom raspodjele šumskih drvnih sortimenata prioritet dati drvoprerađivačima sa područja sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije odakle sortimenti i potiču – osnovni je zahtjev drvoprerađivača iz Sokoca kojima su se danas pridružili i predstavnici iz drugih opština.

"Da se prvo snabdiju drvoprerađivači sa sarajevsko-romanijske regije, pa onda višak sirovine neka ide i za Zvornik i za Bijeljinu, drugo ja sam dobio taj podatak, neka me neko demantuje, 87 hiljada kubika je izvezeno", rekao je drvoprerađivač iz Han Pijeska Radojica Maksimović.

Zato se traži i da se odmah raskinu ugovori o isporuci preduzećima koja se bave prodajom i izvozom, a jedan od zahtjeva je i da se stavi van snage sadašnji Pravilnik koji definiše raspodjelu sirovine. Sa skupa je poručeno da više od 20 godina postoji problem siromašenja ovog kraja.

"Naš resurs, šuma je kičma održavanja stanovništva ovdje, znači ta šumska gazdinstva su morala da povedu računa o valorizaciji vrijednosti tih drva, a ne da izvoze onako u sirovom stanju", istakao je predsjednik Saveza udruženja drvoprerađivača sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije Brane Vitomir.

I dok drvoprerađivači traže da se utvrdi odgovornost rukovodstva Šuma Srpske zbog haotičnog stanja u drvnoj industriji na ove dvije regije, iz ovog preduzeća odgovornost odbacuju. Izvoz trupaca prošle godine bio je isključivo pod ingerencijom direktora gazdinstava i tu rukovodstvo nije moglo bilo šta spriječiti, kaže direktor Šuma Risto Marić. Dodaje da je pri raspodjeli postupano u skladu sa Pravilnikom i kriterijumima, te da je došlo do poremećaja na svjetskom tržištu sa potražnjom i da je nemoguće u ovom vremenu zadovoljiti sve potrebe svih koji se bave ovom proizvodnjom.

"Što se tiče odgovornosti menadžmenta mi smo postupili po kriterijumima tako da mi, ako imamo ikakvu odgovornost, onda je to odgovornost prema Vladi RS koja je donijela odluku i propisala pravila raspodjele". izjavio je direktor "Šuma Republike Srpske" Risto Marić.

Rok za ispunjavanje zahtjeva je tri dana. U suprotnom, kako je rečeno na protestu koji je obezbjeđivao veliki broj pripadnika MUP-a, preduzeće se odlučne i radikalne zakonom propisane mjere. A iako su se od nje ograđivali, cijela priča imala je i svoju političku primjesu. Protest drvoprerađivača podržao je i dio članova SNSD-a nezadovoljnih politikom aktuelnog predsjednika opštinskog odbora Mirka Čolovića.

"Mi se ovdje, između ostalog, borimo da skinemo Čolovića i da se raspusti opštinski odbor SNSD-a, ja se nadam da ćemo imati punu podršku predsjednika. Predsjednik je razuman čovjek, on će nama dati podršku", kaže predstavnik nezdovoljnih članova SNSD-a Milan Јolović.

I dok Јolović najavljuje skori razgovor sa Miloradom Dodikom i pokušaj da se nađe rješenje za probleme drvoprerađivača, Mirko Čolović danas nije želio davati izjave. Kaže, o svemu će se oglasiti narednih dana. Podsjećamo, prvi protesti održani su 13-og aprila protiv izbora Rajka Bulajića za direktora gazdinstva Romanija. Bulajić je povukao kandidaturu, a drvoprerađivači su istakli da se protive njegovom izboru čak i na mjesto tehničkog direktora o čemu se takođe šuška.

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS

Sokolac - protest drvoprerađivača
Foto: RTRS