latinica  ћирилица
18/04/2017 |  11:27 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Izložba figura od drveta, rađenih motornom pilom (VIDEO)

U Pozorištu Prijedor otvorena je prva samostalna izložba drvenih skulptura rađenih motornom pilom, Prijedorčanina Mladena Stakića.
Figure od drveta - Foto: RTRS
Figure od drvetaFoto: RTRS

Izložba pod nazivom "I drvo ima dušu" biće otvorena do narednog vikenda.

Prijedorčanin Mladen Stakić, prije tri godine, vješto rukujući motornom pilom, uradio je prvu skulpturu u drvetu – pticu, a onda je to postao njegov najdraži hobi. Neobičnim primjercima drveta, kako kaže, pilom „daje oblik i dušu“. Na prvoj samostalnoj izložbi izložene su 23 skulpture. Među njima, najbrojnije su životinje, ali i neobični primjerci namještaja, poput takozvane „kraljeve stolice“.

- Kad sam odradio prvu skulpturu, prvu pticu, vidio sam da to nije loše i drugi eksponati što sam radio sve su bolji i lakše je i meni bilo, tako da sam došao do izložbe. Ova tri mjeseca intenzivno sam radio oko tih eksponata, ima tu velikih stvari, stolica, klupa, gdje je trebalo puno odricanja. Stolicu sam nazvao "Kraljeva", radio sam je mjesec dana, kaže Stakić.

Mladen je samouki umjetnik. Inače je bravar, zaposlen u "Željeznicama Srpske", ali i dugogodišnji umjetnički rukovodilac KUD-a "Kozara" iz Prijedora. Izrada skulptura, kaže, donosi mu duševni mir,a za sirovinu koristi sve što mu dođe pod ruku.

Meko drvo je najljepše za obradu – lipa, breza, javor i tako. Radio sam od hrasta, radio sam od crne kruške, naglasio je Stakić. 

Mladen je jedan eksponat poklonio prijedorskom Pozorištu, u čijem holu je postavljena njegova prva izložba, koja će biti otvorena do narednog vikenda.