latinica  ћирилица
18/04/2017 |  12:09 | Autor: RTRS

Antifašisti Hrvatske: Nagrada Sedlaru - sramota za Zagreb

Antifašistička liga Hrvatske upozorila je danas da bi dodjela nagrade grada Zagreba režiseru Јakovu Sedlaru, protiv kojeg su prošle godine podnijeli krivičnu prijavu zbog poricanja genocida u Јasenovcu, bila neviđena sramota za grad.

Antifašistička liga podsjeća da je prijava protiv Sedlara podnesena zbog flagrantnih falsifikata i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom filmu "Јasenovac-istina".

"U Filmu se govori o `mitu o ustaškom Јasenovcu`, iznose ničim potkrijepljene tvrdnje da su `od 1945. do 1951. godine komunističke vlasti pogubile u Јasenovcu znatno više žrtava nego NDH od 1941. do 1945.godine`", navodi se, između ostalog, u pismu Antifašističke lige odbornicima Skupštine grada Zagreba, koji će sutra odlučivati o dodijeli nagrade Sedlaru, prenose hrvatski mediji.

U prijavi, uz koju su dostavljeni dokazi o falsifikovanju s ciljem poricanja genocida, antifašisti navode i ilustraciju, naslovnicu "Vjesnika" od 15. maja 1945. godine, za koju je novinar portala "Lupiga" Lovro Krnić utvrdio da foto-montaža.

Naime, u najavi za Sedlarov film, jedan od ključnih dokaza "komunističkih obmana vezanih uz Јasenovac" navodi se naslov iz "Vjesnika"-`Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba`.

Ovaj slučaj je završio pred Časnim sudom Društva hrvatskih filmskih režisera, a o sankcijama, pa i eventualnom isključenju Sedlara iz te asocijacije, trebalo bi uskoro da se glasa.

Izvor: SRNA