latinica  ћирилица
18/04/2017 |  12:24 | Autor: RTRS

Anđelković: Bošnjaci žele da Srbi budu obespravljena raja

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da su Bošnjaci, slaveći na ulicama Sarajeva pozitivan ishod referenduma o ustavnim promjenama u Turskoj koji zagovara predsjednik Redžep Tajip Erdogan, poslali jasnu poruku da oni kad govore o jedinstvenoj BiH, u stvari, imaju u vidu neofeudalni model BiH, a ne ozbiljan poredak gdje ima mjesta i za Srbe.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković je rekao Srni da je ovo dokaz više da Bošnjaci nisu protiv suživota, ali "osmanskog suživota", u kome su Srbi obespravljena raja bošnjačkoj eliti.

"I to se manifestuje kroz neoosmanizam koji nije ništa drugo nego model u kome je Turska centar sveta, a Sarajevo njen eksponent na Balkanu, u kome se podrazumeva da su Srbi inferiorni", kaže Anđelković.

Prema njegovim riječima, oni koji slave u Sarajevu ne treba mnogo da se raduju jer se ništa novo neće dogoditi, a Srbi u Republici Srpskoj ne treba da se plaše.

"Za nas je važno da jačamo veze Banjaluke i Beograda i savezništvo sa Rusijom. U tom kontekstu nas Erdoganova politika ne može ugroziti", istakao je Anđelković.

On smatra da Erdoganova pobjeda neće ništa bitno promijeniti kada je riječ o turskoj politici, jer je i u prethodnom periodu bio "samodržac" i nalazio način kako da kontroliše političke poluge moći i izvan institucija.

"Njegov pristup Balkanu bio je ono što je Turska radila decenijama unazad - neoosmanizam. Ništa se tu suštinski neće promeniti zbog pobede. Može da se promeni samo zbog promenjenih geopolitičkih odnosa i već se u određenoj meri i promenilo kada se Turska udaljila od evroatlantskog bloka, a sa Rusijom počela da pravi, ne savez, već kalkulacije i dnevne dogovore", rekao je Anđelković.

On je naglasio da Erdogan ima drskosti i hrabrosti da preduzme razne poteze koji mu koriste i da je moguće da će pokušati u jednom trenutku i u BiH, ne da diže tenziju, već da traži ozbiljniji kompromis sa Rusijom, što je i ranije povremeno činio.

Turci su u nedjelju, 16. aprila, na referendumu podržali izmjene Ustava. Zvanični rezultati referenduma biće objavljeni za desetak dana.

Izmjenama Ustava biće promijenjen turski sistem vladavine sa parlamentarnog na predsjednički. Biće ukinuta funkcija premijera, a predsjednik će dobiti veća ovlaštenja.

Izvor: Srna