latinica  ћирилица
18/04/2017 |  13:02 | Autor: RTRS

Podgorica: Novo okupljanje majki sutra ispred Skupštine

Majke korisnice naknada za troje i više djece okupiće se sutra ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici, gdje će dočekati odluku Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti zakona kojim su ostvarile pravo na to primanje.
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade Vlade - Foto: TANЈUG
Protest majki iz Crne Gore ispred zgrade VladeFoto: TANЈUG

Okupljanje je najavljeno za 13.00 časova.

"Pozivamo svakog građanina Crne Gore. Treba da dođu, da pomognu majkama da stanu u odbranu onoga što traže od 2. marta", rekla je član Koordinacionog odbora ovih korisnica Željka Savković na konferenciji za novinare.

Ona je podsjetila da Ustavni sud sutra donosi odluku o ustavnosti izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, dodavši da će dalji potezi korisnica naknada zavisiti od sudske odluke.

Savkovićeva je naglasila da više ne poziva na mir i dostojanstvo, "jer su mir i dostojanstvo nama ugroženi onog momenta kada smo dovedene u situaciju u kojoj se sada nalazimo".

Ona je podsjetila da majke traže da se poništi izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojom su im nadoknade po osnovu rođenja troje i više djece smanjene sa 336 evra na 264 i sa 192 na 144 evra.

Majke troje i više djece su počele proteste 2. marta, te su nakon 25 dana provedenih ispred Skupštine Crne Gore i 11 dana štrajka glađu prekinule proteste. Protestovale su i 12. aprila.

Izvor: Srna