latinica  ћирилица
18/04/2017 |  14:17 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Sistem javnih nabavki najveći problem u ministarstvima i institucijama

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH primila je danas k znanju dopise šest institucija BiH za čije je finansijsko poslovanje za 2015. godinu Kancelarija za reviziju institucija BiH dala "mišljenje sa rezervom" i "mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta".
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Razmatrani su dopisi ministarstava odbrane, inostranih poslova i komunikacija i transporta, te Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH i Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH s ciljem nadzora realizacije preporuka Kancelarije za reviziju i zaključaka Komisije.

U raspravi o ovim dopisima istaknuto je da se najviše revizorskih preporuka upućenih ovim institucijama odnosi na sistem javne nabavke.

Član Komisije Dušanka Majkić ukazala je na činjenicu da revizori bez potrebe kao preporuke institucijama u svojim izvještajima stavljaju i stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti.

Ona je kao primjer navela Ministarstvo odbrane BiH kojem je na teret stavljeno pitanje pokretne i nepokretne vojne imovine što nije u njegovoj nadležnosti.

Majkićeva je ukazala da u ovom ministarstvu nema pomaka kad je riječ o javnim nabavkama i da to zaslužuje posebnu pažnju.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić rekao je da interna revizija u ovom ministarstvu konstantno radi na otklanjanju nedostataka s ciljem da se dobije pozitivno mišljenje.

Zamjenik glavnog revizora BiH Ranko Krsman rekao je da će Kancelarija za reviziju institucija konačan stav o odgovorima ovih šest institucija, odnosno ispunjenim preporukama revizije dati u svom izvještaju do kraja jula.

Komisija je u drugoj komisijskoj fazi usvojila Prijedlog zakona i izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost /PDV/, na koji nije podnesen nijedan amandman.

Ovim zakonskim izmjenama vrši se usklađivanje ovog zakona sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

Prema Prijedlogu zakona koji je utvrdio Savjet ministara BiH na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, plaćanja PDV-a od 17 odsto bila bi oslobođena roba koja je oslobođena plaćanja carina.

Osim medicinskih instrumenata i nekih lijekova, plaćanja PDV-a na osnovu ovog zakonskog prijedloga bili bi oslobođeni i pokloni namijenjeni stranim državnicima, a koje nabavljaju protokoli Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH, te predsjednika entiteta.

Izvor: Srna