latinica  ћирилица
18/04/2017 |  15:18 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Srbac: Ansambl narodnih igara "Lijevče" iz Razboja organizovao "Vaskršnji ples" (VIDEO)

Praznik nad praznicima, Vasrks, koji se u našem narodu slavi tri dana, nizom prigodnih manifestacija obilježen je i u Lijevče polju. Ansambl narodnih igara Lijevče iz Razboja kod Srpca organizovalo je kulturno-umjetnički program pod nazivom "Vaskršnji ples".
Srbac - Vaskršnji ples - Foto: RTRS
Srbac - Vaskršnji plesFoto: RTRS

Očuvanje narodne tradicije osnovni je zadatak nedavno formiranog Ansambla narodnih igara iz Razboja. Vaskrs je bio idealna prilika da mještanima Lijevče polja u novoizgrađenom društvenom domu u Kukuljma prikažu koliko je više od stotinu članova u tome uspjelo.

"Smatrali smo da je ovo jedinstvena prilika da najradosniji hrišćanski praznik proslavimo na najbolji način uz igru i pjesmu", rekao je Јovica Ećimović iz Ansambla "Lijevče" Razboj.

"Drago mi je da ovi ovdje mještani imaju ovakav jedan ansambl koji radi na jednom visokom nivu i koji primjenjuje sve profesionalne norme iako su amateri", istakla ja koreograg Ansambla Stana Naradić.

Osim članova "Lijevča" svih uzrasnih kategorija, publici u Kukljama predstavili su se i estradni umjetnici Rade Јorović i Gordana Lazarević koji su nastupili i u vaskršnjem programu naše medijske kuće sa zadatkom očuvanja tradicionalne pjesme.

"Evo sinoć smo bili u Derventi a prije toga naravno u živom programu RTRS-a iz Banja Luke i to je bilo jako uspješno", rekao je Јorović.

"Mislim da smo mi u muzici, kada kažem mi, mislim na moju generaciju i one malo mlađe pjevače ostavili neka trajna djela koja će se pjevati i mojoj djeci, unucima i praunucima koji će biti ponosni što su imali ovakvu baku", istakla je Gordana Lazarević.

Prihod od ulaznica biće upotrebljen za nabavku nošnji za nove koregrafije kojima se Ansabl narodnih igara "Lijevče" namjerava predstaviti na brojnim smotrama folklora.