latinica  ћирилица
18/04/2017 |  15:46 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U sarajevskom Velikom parku na godišnjicu zločina prvi put biće položeno cvijeće (VIDEO)

U sarajevskom Velikom parku, lokaciji za koju postoje osnovane indicije da je mjesto ubistvu osam rezervista Јugoslovenske narodne armije, na godišnjicu zločina, 22. aprila po prvi put će biti položeno cvijeće i prislužene svijeće.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo u proteklih 10 godina ovaj datum obilježava kao dan nestalih Srba Sarajeva, jer od 8 pripadnika bivše ЈNA, zarobljenih u Aerodromskom naselju i likvidiranih u Velikom parku u Sarajevu do sada su djelimično identifikovana samo dva lica.

Јedan od osam ubijenih pripadnika grupe "Transporter" Nedeljko Vujičić identifikovan je 2008. godine, a na groblju Mali Zejtinlik sahranjen je nekompletan skelet. Posmrtni ostaci Zorana Markovića nisu sahranjeni, jer pronađena je samo nadkoljenična kost. Porodice žele da vjeruju da će kroz predmet "Dragan Vikić i drugi", koji se vodi pred Sudom BiH dobiti odgovor ko su nalogodavci i izvršioci monstruoznog zločina u centru Sarajeva. Stoga je počast ubijenim u Velikom parku istovremeno i vapaj porodica.

"Da zamolimo vlasti u Sarajevu da nam kaži istinu, vrate posmrtne ostatke i da dočekamo istinu za zločin nad našim narodom", rekla je predsjednik OO obilježavanja Dana nestalih Srba Sarajeva Mirjana Cabo.

Porodice nestalih i poginulih Istočnog Sarajeva nisu prećutale razočarenje zbog pasivnog odnosa gradskih i opštinskih vlasti Istočnog Sarajeva, izuzimajući opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža koje aktivno učestvuju u organizaciji obilježavanja Dana nestalih.

"Izostala je moralna podrška na gradskom i na opštinskim nivoima. Djeca poginulih su vitalni nacionalni interes Srpske", istakao je Predsjednik Odbora potomaka djece poginulih i nestalih Srpske Goran Timotija.

Organizacija porodica poginulih i nestalih traga za tijelima još 175 srpskih žrtava u Sarajevu, odnosno 395 nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije. 

Prema programu obilježavanja 22. aprila - nakon odavanja počasti u Velikom parku u 10.00 časova, u crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima biti služen parastos i položeni vijenci na Spomen-kosturnicu .