latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:10 | Autor: RTRS

O izmjenama Krivičnog zakona nakon mišljenja Ministarstva pravde FBiH

Savjet ministara BiH razmotrio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, o kojem će se izjašnjavati nakon što bude pribavljeno mišljenje Ministarstva pravde FBiH, a prethodno je dostavljeno mišljenje Ministarstva pravde Republike Srpske.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Savjet ministara BiH  je saopštio da je u Prijedlog zakona potrebno ugraditi sugestije sa sjednice.

Razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju BiH Savjet ministara je odgodio radi konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH, koje je ovlašteno za davanje pomilovanja.

Savjet ministara usvojio je Informaciju Direkcije za evropske integracije o koordinaciji pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije za politički i ekonomski kriterijum za nivo BiH.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da koordiniše rad institucija BiH uključenih u pripremu odgovora na pitanja iz političkih kriterijuma, a Direkcija za ekonomsko planiranje za koordinisanje rada institucija na nivou BiH u pripremi odgovora na pitanja iz ekonomskih kriterijuma.

Institucije BiH su pripremile odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a njihove odgovore će na kraju tehnički finalizovati tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija, odnosno 33 radne grupe za evropske integracije uspostavljene Odlukom.

Ova odluka ne predviđa uspostavljanje tijela u sistemu koordinacije za političke i ekonomske kriterijume.

Savjet je danas, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojio Politike o saradnji sa dijasporom, kojom će se ojačati institucionalne veze sa dijasporom radi ostvarivanja njihovih prava i interesa, te uključivanja u razvoj BiH.

Usvajanjem Politike o saradnji sa dijasporom biće stvorene pretpostavke za uređenje odnosa između BiH i njene dijaspore, što je izuzetno važno jer u dijaspori živi oko 1,7 miliona lica rođenih u BiH, a procjene su da sa drugom i trećom generacijom ukupan broj iseljenika prelazi dva miliona.

Savjet je utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o saradnji u oblasti veterinarstva između SM i Vlade Kine koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Cilj ovoga ugovora je da se olakša promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla, pri čemu se istovremeno onemogućava unošenje zaraznih bolesti i po zdravlje ljudi štetnih proizvoda životinjskog porijekla.

Usvojen je izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice - Agencije za ravnopravnost polova BiH, o provođenju Akcionog plana za implementaciju Rezolucije UN 1325 Žene, mir i bezbjednost u BiH za avgust 2015-avgust 2016. godine.

Prema izvještaju, evidentan je napredak u sistemskom pristupu uvođenja principa ravnopravnosti polova u djelokrugu nadležnih institucija te aktivnosti u ovom pravcu treba nastaviti.

Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, Savjet je donio odluku o kupovini objekta za smještaj institucije BiH u Mostaru, vrijednog 3.750.000 KM. Riječ je o objektu površine 1.373 metara kvadratnih u Ulici blajburških žrtava za smještaj Terenske kancelarije OBA BiH u Mostaru. Trajnim smještajem zaposlenih iz OBA BiH u novokupljeni objekat na godišnjem nivou ostvariće se uštede veće od 262.000 KM, koliko se do sada izdvajalo za zakup prostora za njihov smještaj.

Izvor: SRNA