latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:13 | Autor: RTRS

Suđenje Branki Šekarić bez prisustva javnosti

Sud BiH isključio je javnost sa suđenja Branki Šekarić, optuženoj za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Odluka o isključenju javnosti donesena je na zahtjev Tužilaštva BiH, uz obrazloženje da će na ročištu svjedoci Bakira Hasečić i Irhad Kos biti primorani da tokom svjedočenja pominju puno ime i prezime zaštićenog svjedoka "S-1".

Tužilaštvo BiH tereti Branku Šekarić da je u dva navrata na društvenim mrežama objavila identitet zaštićenog svjedoka u postupku koji je pred Sudom BiH vođen protiv njenog supruga Dragana Šekarića zbog ratnog zločina.

Na taj način, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, neovlašteno je otkrila podatke o identitetu svjedoka, koji je odlukom Suda BiH proglašen tajnim.

Dragan Šekarić pravosnažno je osuđen na 17 godina zatvora za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Višegrada, a u odvojenom predmetu mu se sudi za zločin počinjen u Štrpcima u opštini Rudo, prenosi Birn.

Na ročištu koje je održano 13. marta, dvije strane u postupku potpisale su i sporazum o priznanju krivice, od kojeg je Tužilaštvo BiH danas odustalo.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Јasmina Ćosić Dedović navela je da je sporazum iz Tužilaštva BiH stigao bez pečata, nakon čega je Tužilaštvo odustalo od njega.

I na narednom ročištu biće isključena javnost sa suđenja jer je planirano svjedočenje zaštićenog svjedoka "S-1".

Izvor: SRNA