latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:23 | Autor: RTRS

Đurić: Sa Enverom Hodžom zauvijek sahranjena ideja "velike Albanije"

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da niko ne bi trebalo da se igra pokušavajući da oživi fašističku ideju "velike Albanije".
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame da se ne može isključiti ujedinjenje Albanije i Kosova i Metohije, ukoliko perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi da blijedi, Đurić je izjavio da je sa Enverom Hodžom zauvijek sahranjena ideja "velike Albanije".

"Želeo bih da obavestim Edija Ramu i Hašima Tačija da je Enver Hodža mrtav i da je zajedno sa njim zauvek sahranjena ideja `velike Albanije`, koja pripada delu mračne fašističke prošlosti tog dela našeg Balkanskog poluostrva", rekao je Đurić u izjavi za medije.

Đurić je dodao da je uvijek bilo više onih koji su spremni da "takvu ideju sahrane, nego onih koji su spremni da takvu fašističku ideju iz prošlosti oživljavaju".

"Zato smatram da treba da razgovaramo o tome kako da se ljudi bolje povežu, kako da imaju bolji život i Albanci i Srbi, a ne da se poput piromana predstavnici Tirane i separatista u Prištini igraju sudbinama čitavog regiona. Nepristojno je merkati i ispod oka gledati delove tuđih teritorija i zato, dalje ruke od Srbije", poručio je Đurić.

On je dodao da bi i "međunarodni zvaničnici piromanima iz Tirane i Prištine konačno trebalo da uzmu šibice".

Govoreći o prijetnjama Hašima Tačija tužbom Srbiji za genocid, Đurić je rekao da to pokazuje na koji način bi Priština koristila eventualno članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Na sreću, naša južna pokrajina nikada neće postati ni članica UN, ni bilo koje druge organizacije tog tipa, a separatisti u Prištini trebalo bi da se pozabave ekonomijom, korupcijom, teškim problemima koji tamo postoje, a ne da izazivaju dodatne tenzije", istakao je Đurić.

Izvor: Srna