latinica  ћирилица
18/04/2017 |  16:55 | Autor: RTRS

Tusk o izborima u Britaniji: Hičkok je režirao Bregzit

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, povodom poziva britanske premijerke Tereze Mej da 8. juna budu održani prijevremeni izbori u toj zemlji, napisao je na "Tviteru" da je "Hičkok režirao Bregzit".
Donald Tusk                                               (Foto:spitniknews.com) -
Donald Tusk (Foto:spitniknews.com)

"Prvo zemljotres, a onda napetost raste", naveo je Tusk na zvaničnom privatnom nalogu na ovoj društvenoj mreži.

Njegov post odnosio se na komentar koji se pripisuje slavnom režiseru Alfredu Hičkoku da dobar film treba da "započne zemljotresom i da iza toga treba da raste napetost".

U tvitu koji je nekoliko minuta nakon toga napisao na zvaničnom nalogu koji ima kao predsjednik Evropskog savjeta, Tusk je naveo da je imao "dobar telefonski razgovor sa premijerkom Terezom Mej o predstojećim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu".

EU je saopštila da ne očekuje da raspisivanje prijevremenih izbora u Velikoj Britaniji utiče na pregovoračke smjernice za britansko napuštanje Unije, prenosi AFP.

"Izbori u Ujedinjenom kraljevstvu ne mijenjaju naše planove EU-27. Očekujemo da smjernice Bregzita Evropski savjet usvoji 29. aprila i da nakon toga pregovaračke direktive za Brexit budu spremne 22. maja", rekao je Tuskov portparol Preben Aman ovoj agenciji.

Britanska premijerka Tereza Mej je ranije saopštila je da će tražiti vanredne parlamentarne izbore za 8. jun, navodeći da vlada ima pravi plan za pregovore o Bregzitu sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu.

Izvor: Tanjug