latinica  ћирилица
19/04/2017 |  08:05 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja Mandiću i novinarima "Elte"

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta" optuženim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Suđenje Milanu Mandiću - Foto: RTRS
Suđenje Milanu MandićuFoto: RTRS

Krivičnu prijavu protiv njih podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

Novinari i urednici Televizije "Elta" su na ročištu 12. aprila rekli da nikada nisu podsticali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, te da je intervju sa Mandićem profesionalno urađen.

Urednik informativnog programa Marijana Savić rekla je tokom svjedočenja da je povod za intervju sa Mandićem u emisiji "U sred srijede", koju je vodila novinar Mira Kostović, bilo saopštenje Tužilaštva BiH o obustavi iskopavanja u sarajevskom naselju Buća potok.

Glavni i odgovorni urednik ove televizije Dejan Rakita rekao je da je Kostovićeva postavljala pitanja u skladu sa profesionalnim standardima, te da ova privatna kablovska televizija tokom sedam godina postojanja nikada nije izazivala vjersku, nacionalnu i etničku netrpeljivost.

Novinar Mira Kostović smatra da sa profesionalne strane ni u čemu nije pogriješila, te ukazala da je tužilac u optužnici na ružan način iz konteksta intervjua izvukao tekst. "Da je sve objavio, ne bi bilo spornih stvari", zaključila je Kostovićeva.

Početak suđenja zakazan je u 13.00 časova.

Izvor: SRNA