latinica  ћирилица
19/04/2017 |  08:31 ⇒ 15:38 | Autor: RTRS

Vučić o "Agrokoru": Srbija neće dozvoliti da domaće kompanije pretrpe štetu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog hrvatskog koncerna "Agrokor".
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

Na početku sastanka sa resornim ministrima Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, Vučić je rekao da je Srbija na osnovu mjera koje je Vlada donosila obavila uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu "Agrokora" u Srbiji.

"Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, nećemo dopustiti da se to preliva na štetu domaćih kompanija. To je jedino što je moguće", rekao je Vučić.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, Vučić je naveo da Vlada Srbije može da ide na određene privremene mjere pred Privrednim sudom.

"Što se tiče `Merkatora S`, imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim `Merkatorom`, a ne sa `Agrokorom` i to nam daje neku vrstu nezavisnosti od `Agrokora`, ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji", rekao je Vučić.

Nakon kratkog obraćanja Vučića novinarima sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a po završetku javnost će o detaljima biti obaviještena saopštenjem.

Cilj sastanka, koji je počeo u podne, jeste da se vidi šta je svaka država pojedinačno uradila, te da se vide mogućnosti za zajedničko djelovanje.

"Agrokor" je u Srbiji vlasnik "Merkatora S", "Dijamanta", "Frikoma", "MG Mivele", Kikindskog mlina i "Nove sloge". Te firme zapošljavaju 11.000 radnika. "Konzum" samo u BiH ima 1.300 kooperanata - dobavljača, kojima se duguje 317 miliona KM od kojih su više od polovine domaći dobavljači.

Sastanak se održava u zgradi Vlade Srbije, poslije čega će biti objavljeno zajedničko saopštenje.

Izvor: SRNA/ Agencije