latinica  ћирилица
19/04/2017 |  10:06 | Autor: RTRS

Mej ne želi televizijske debate

Britanski premijer Tereza Mej izjavila je danas da neće učestvovati u televizijskim debatama uoči planiranih opštih izbora i da više podržava direktan kontakt sa glasačima.
Tereza Mej (Foto: epa/Sean Dempsey) -
Tereza Mej (Foto: epa/Sean Dempsey)

Lider laburista DŽeremi Korbin optužio je Mejevu da "izbjegava" sučeljavanje, a iz redova liberalnih demokrata upućen je poziv televizijskim stanicama da ostave "praznu stolicu" za premijera.

Mejeva je iznenadila britansku javnost objavom da će zatražiti održavanje izbora 8. juna i da neće čekati do redovnog termina 2020. godine. Ona je obećala da će Britanija imati "snažno i stabilno rukovodstvo" ukoliko ona pobijedi.

Očekuje se da će britanski poslanici tokom dana glasanjem podržati organizovanje prijevremenih izbora.

Televizijski dueli koji se emituju uživo u Britaniji su prvi put održani 2010. godine, a taj eksperiment ponovljen je 2015. godine u različitim formatima.

Korbin je rekao da je stav Mejeve "prilično čudan" i da debate treba da budu održane jer je to potrebno demokratiji i britanskom narodu, prenio je Bi-Bi-Si.

Portparol britanske nacionalne medijske kuće rekao je da je još rano da se kaže da li će ovaj emiter ponuditi održavanje debate kandidata.

Prvu od tri debate 2010. godine između tadašnjih lidera konzervativaca, laburista i liberalih demokrata pratilo je 9,4 miliona gledalaca.

Izvor: SRNA