latinica  ћирилица
19/04/2017 |  11:33 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Potpisan memorandum o zaštiti Podrinja od poplava

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović potpisali su danas memorandum o razumijevanju između dva ministarstva o saradnji na realizaciji projekta "Upravljanje slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu".
Drina - Foto: RTRS
DrinaFoto: RTRS

Nedimović je rekao novinarima poslije potpisivanja da će memorandum obezbijediti realizaciju projekta za izgradnju sistema ranog upozorenja od poplava, ali i sistema odbrane od poplava, koji uključuje i sisteme mobilnih panela za odbranu od poplava, po modelima savremenih rješenja.

On je istakao da je ovo jedinstven projekat između Srbije, BiH i Crne Gore, u kome će rijeka Drina "sve uvezati oko zajedničkog upravljanja slivom rijeke Drine, ali i kontrolisanja sve prisutnijih poplava".

"Kao što imamo priču o Dunavskoj komisiji, o Savskoj komisiji, danas možemo da kažemo da na jedan sistematski način pristupamo i reci Drini i da konačno vodeni tokovi budu nešto što će okupljati ljude oko projekata, a ne razdvajati", rekao je Nedimović.

On je ukazao da je "vrlo često u prošlosti reka Drina bila nepremostiva prepreka".

"Na ovaj način idemo u susret Drini, da zajednički radimo i da u svakom trenutku znamo šta ko radi, što je najvažnije. Za četiri godine mi ćemo imati kompletno integrisan sistem upravljanja rekom Drinom od svih izazova koji se mogu pojaviti", rekao je Nedimović.

Šarović je rekao da se memorandum odnosi na Integrisano upravljanje slivom rijeke Drine, koji finansira Globalni fond za klimatske promjene, a realizuje se posredstvom Svjetske banke, a njegova ukupna vrijednost je oko devet miliona dolara.

On je naveo da je integrisano upravljanje slivom rijeke Drine projekat u kome učestvuje i Crna Gora, a jedna od komponenti je jačanje kapaciteta za upravljanje u slivu rijeke Drine, ali i niz projekata koji se odnosi i na degradaciju zemljišta, otpornost šuma na klimatske promjene i drugo.

"Podjela sredstava ide po dužini, odnosno korištenju sliva rijeke Drine, tako da BiH pripada najviše novca, oko 3,37 miliona dolara, a nešto manje oko 32 odsto pripada Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Šarović.

On je dodao da će se realizacija projekta početi za koji dan, jer su formirani timovi, kao i zajednički tim, a Crna Gora je već ranije potpisala ovakav memorandum.

"Kada je riječ o rijeci Drini ovo je samo početak i možda jedan od najvažnijih koraka. Naše ambicije su mnogo veće i mislim da postoji saglasnost svih zemalja u slivu Drine da ovaj projekat bude samo jedan u nizu. Zbog toga ćemo ovaj projekat maksimalno iskoristiti i približiti se drugim fondovima, jer ovaj prostor to zaslužuje, ne samo kada je riječ o poplavama već i kada je riječ o energetici, turizmu i ekologiji", rekao je Šarović.

Izvor: SRNA