latinica  ћирилица
19/04/2017 |  13:10 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Đurić zatražio preduzimanje konkretnih mjera na zaštiti Srba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je od predstavnika Euleksa preduzimanje konkretnih odlučnih mjera kojima bi se spriječilo ugrožavanje bezbjednosti ljudi i imovine i dalje pogoršanje bezbjednosnih prilika na Kosovu i Metohiji.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je tokom sastanka u Beogradu prenio sagovornicima da je posljednja serija napada na građane srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji izazvala veliku zabrinutost i nespokojstvo srpskog naroda.

"Neophodno je preduzeti ozbiljne napore na terenu kako bi se inspiratori i organizatori ovakvih napada onemogućili da ozbiljno i trajno naruše bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i ugroze sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Đurić.

Đurić je danas razgovarao telefonom sa direktorom Odjeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji na Kosmetu i perspektivama dijaloga Beograda i Prištine.

On je tokom razgovora istakao ključni značaj sprovođenja postignutih sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština za nastavak dijaloga i normalizacije odnosa.

Četrdesetjednogodišnji Srbin povrijeđen je u Kosovskoj Mitrovici kada su njega i njegovu nevjenčanu suprugu noževima napala dvojica maskiranih muškaraca, vrijeđajući ih pri tome na albanskom jeziku.

U Kosovskoj policijskoj službi navode da su od incidenta prije dva dana, kada je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice oštećeno jedno vozilo, maksimalno povećali kontrole na ulicama tog grada.

U Mitrovici je iste noći pet maskiranih osoba napalo Srbina Bojana Staletovića.

Izvor: SRNA