latinica  ћирилица
19/04/2017 |  14:14 | Autor: RTRS

Ivanović: Situacija zabrinjavajuća, političari da se uozbilje

Predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je Srni da je situacija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice na ivici eskalacije i da su posljednji incidenti signal da političari i predstavnici institucija moraju da se uozbilje.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

Ivanović je rekao da su incidenti posljednjih dana upozorenje svim odgovornim subjektima da je situacija u Kosovskoj Mitrovici zabrinjavajuća.

"Posle potpisivanja Sporazuma o uređenju platoa u blizini glavnog mosta na Ibru i otvaranja mosta za slobodan prelazak pešaka, mladim Albancima je postalo `in` slikanje pored Spomenika knezu Lazaru i u blizini mosta sa severne strane reke Ibar, što kod mladih Srba izaziva reakciju", rekao je Ivanović.

On je rekao da je potrebno sinhronizovano djelovati, uz učešće Kosovske policijske službe, Stanice policije iz južnog dijela Mitrovice, Kosovskih bezbjednosnih snaga, KFOR-a i Euleks policije, praćenih punom podrškom političkih predstavnika i Albanaca i Srba.

"Plašim se da odgovorni ne shvataju da je situacija na ivici eskalacije i da svakog trenutka može doći do incidenata koji mogu izazvati požar", ocjenjuje Ivanović, uz poziv na ozbiljnost i preuzimanje pune odgovornosti svih subjekata kosovskog društva, međunarodnih misija, civilnog društva i medija.

On izražava strepnju da Srbi u Kosovskoj Mitrovici i u manjim sredinama, u preostale tri opštine na sjeveru Kosova, mogu postati kolateralna šteta, jer je Kosovska Mitrovica i ranije, a i danas žarište koje se ne može gasiti pojedinačnim akcijama i "ad hok" rješenjima, poput današnje odluke gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića o prekidu radova na uređenju platoa u blizini mosta na Ibru.

"Potrebna je celovita strategija kojom se moraju sagledati i posledice takve odluke. U suprotnom, plašim se da će Srbi snositi odgovornost i trpeti posledice", ocjenjuje Ivanović.

On smatra da su Srbi u centralnim organima vlasti na Kosovu bespomoćni i da nemaju bilo kakvog uticaja na moguća rješenja "alarmantne situacije u Kosovskoj Mitrovici", pa i u cjelini na Kosovu i Metohiji.

"Nije dovoljno retorički osuditi incidente. Potrebno je njihovo prisustvo i podela sudbine sa narodom", zaključio je Ivanović, nadajući se da će savjest i svijest proraditi kod svih i da se neće ponoviti situacije koje su ranijih godina dovodile do potpunog haosa na Kosovu i Metohiji.

Izvor: SRNA