latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:25 | Autor: RTRS

Izložba o Јasenovcu 28. aprila u Parlamentu Srbije

Izložba o Јasenovcu biće otvorena 28. aprila u Narodnoj skupštini Srbije, što će biti doprinos ove institucije širenju istine o jednom od najvećih stratišta i sigurno najbrutalnijem logoru u Drugom svjetskom ratu, rekao je predsjednik Odbora Narodne skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić.
Јasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum) -
Јasenovac, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)

Kostić je na sjednici Odbora ukazao da je istina o Јasenovcu i stradanju Srba veoma važna, posebno u ovom vremenu kada su, kako je istakao, ustaštvo i neonacizam postali zvanične politike susjedne Hrvatske, te Ukrajine.

- Potrebno je da na ovaj način napravimo prevenciju genocida. U Hrvatskoj danas vidimo da se ne poštuju ustavna prava srpske manjine - upozorio je Kostić.

Istakao je potrebu da se u Narodnoj skupštini Srbije usvoji deklaracija o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku i prisutne upoznao o činjenici da je dio nekoliko prijedloga deklaracije, koje su Skupštini uputila različita udruženja i organizacije, upućen u kabinet premijera Srbije.

- Krajnji cilj je da se u UN usvoji rezolucija o stradanju srpskog i jevrejskog naroda u NDH. U posljednjih 20 godina srpski narod je anatemisan i proglašavan genocidnim, a svijet ne zna da je upravo nad Srbima počinjen genocid. Јasenovac je najbrutalniji logor u kome su korištene najbrutalnije metode mučenja i u kom je ubijeno 19.432 djece - rekao je Kostić.

On je naglasio da država Srbija polako staje iza tematike Јasenovca i podsjetio da je izložba o Јasenovcu u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije 27. januara postavljena u Njujorku i Nju DŽersiju.

Ljiljana Nikšić, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, precizirala je da će na izložbi biti postavljen 31 pano, a da će na njima, između brojnih fotografija i dokumenata biti prezentovani i izvodi iz dnevnika njemačkih oficira koji se odnose na Јasenovac, a koji su čuvani u Arhivu u Revensburgu, kao i govori neki od njih.

Predviđeno je da Izložba o Јasenovcu u centralnom holu Narodne skupštine Srbije bude postavljena do 10. maja.

U organizaciji izložbe, osim Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, učestvovao je i Odbor Narodne skupštine Srbije za prava djeteta, a izložbu je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izvor: SRNA