latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:07 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

Vučić i ministri iz regije o Agrokoru: Prioritet očuvanje radnih mjesta

Na sastanku premijera Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH o situaciji u vezi sa poslovanjem koncerna Agrokor, dogovoreno je da svaka zemlja kontroliše finansijske i robne tokove kompanija koje su u vezi s Agrokorom i izražena je spremnost da se razgovara sa predstavnicima Vlade Hrvatske radi stabilizacije poslovanja čitavog koncerna.
Sastanak u Beogradu o Agrokoru (foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija) -
Sastanak u Beogradu o Agrokoru (foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija)

U zaključku, objavljenom nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ministrima tri zemlje iz regiona, saopšteno je da je formiran ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razm,ene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih m,esta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava Agrokora u svakoj od ovih zemalja.
 
Takođe, dogovoreno je da će svaka od zemalja sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države.

"Očekujemo da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna", navedeno je u zaključku sa sastanka i istaknuto da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i van Hrvatske.

Izražena je spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Hrvatske u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog Agrokor koncerna.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je poslije sastanka izjavio da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, "leks Merkator" kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidjele donošenje takvog zakona.

- U svakoj zemlji je različita situacija vezano za firme Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500 - rekao je Šarović.

Istakao je da su očekivanja učesnika ovog sastanka da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" kćerki-firmi u regionu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S, koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog Merkatora.

- Zbog stanja u Agrokoru imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rješenje - ukazao je Ljajić.

Dodao je da dogovor o zajedničkom rješenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabilizaciji Agrokora.

- Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije. Spremni smo da razgovaramo sa predstavncima hrvatske vlade, kako bi se tamo riješila kriza Agrokora i da to ne bude na štetu kćerki-firmi - rekao je Ljajić.

Naveo je da postoje zakoni koji omogućuju da se i bez "leks Agrokora" zaštite kompanije Agrokora izvan Hrvatske.

Na sastanku su bili i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, kao i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sastavu Agrokora, čije je sjedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmu u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi.

Izvor: RTS