latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:47 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Naser Keljmendi ponovo iza rešetaka

Apelacioni sud /samoproglašenog/ Kosova naložio je da se Naser Keljmendi, optužen za ubistva, organizovani kriminal i trgovinu drogom, prebaci u pritvor. Keljmendi, koji je do sada bio u kućnom pritvoru, iza rešetaka će ostati do 3. juna.
Naser Keljmendi (Foto: N1) -
Naser Keljmendi (Foto: N1)

- Sudsko vijeće apelacionog suda, koje čine dvojica međunarodnih sudija i sudija sa Kosova, prihvatilo je žalbu na odluku Osnovnog suda u Prištini - naveo je portparol suda Arber Јašari.

Odluku o prebacivanju Keljmendija u kućni pritvor, Osnovni sud u Prištini donio je 20. februara.

Specijalno tužilaštvo /samoproglašenog/ Kosova protiv Keljmendija je podiglo optužnicu jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

U slučaju koji se vodi protiv Keljmendija krajem oktobra prošle godine svjedočio je lider SBB-a i delegat u Domu naroda PSBiH Fahrudin Radončić.

Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva.

Keljmendijevo ime je već dugo godina na crnoj listi SAD, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne supstance od Turske do srednje Evrope.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015.

Keljmendi se tada izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice optužujući bh. pravosuđe za, kako je tada rekao, montiranje pocesa.

Izvor: RTS