latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:05 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Ivanov-Ivanić: Zajednički cilj - evropski put (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u Skoplju u odvojenim susretima sa predsjednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i predsjednikom Vlade Emilom Dimitrijevim konstatovao da obje zemlje imaju zajednički cilj - evropski put.
Ivanić - Ivanov - Foto: RTRS
Ivanić - IvanovFoto: RTRS

Ivanić i njegovi sagovornici razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u dvije zemlje, stanju u regionu, te bilateralnim odnosima, koji su ocijenjeni izuzetno prijateljskim i najboljim primjerom uspješne saradnje i međusobnog razumijevanja na Balkanu, bez ijednog neriješenog pitanja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su konstatovali da je ekonomsku saradnju dvije zemlje potrebno dodatno pojačati.

Razgovarano je i o otvaranju direktne avio-linije Skoplje-Sarajevo i detaljima u vezi sa pripremom sporazuma o međusobnim putovanjima bez lične karte.

Ivanić je obavijestio Ivanova i o brojnim privrednim i kulturnim aktivnostima BiH koje su planirane ove godine u Makedoniji, što bi trebalo dodatno da unaprijedi saradnju dvije zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je Ivanova o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH navodeći da je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu uspjelo da napravi mnogo ozbiljnih koraka unaprijed, među kojima je podnošenje aplikacije za kandidatski status u EU i postizanje saglasnosti u vezi sa dokumentom "Pregled odbrane".

Ivanić je podsjetio i na posljednja politička dešavanja u BiH, te tenzije koje su stvorene otvaranjem nekoliko pitanja iz prošlosti.

On je naglasio da je neophodno da sve tri strane u BiH budu spremne na kompromis i da je samo tako moguće ubrzati evropski put BiH, te da bi se kao dio šire evropske porodice BiH manje bavila unutrašnjim razlikama.

Ivanić je rekao da BiH očekuje da dobije kandidatski status najkasnije 2018. godine, ubrzo nakon što odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Ivanić je izrazio uvjerenje da će Ivanov napraviti najbolji mogući potez koji bi mogao da dovede do stabilizacije političkih prilika u Makedoniji.

On je naglasio da svako političko rješenje koje bi potencijalno jednu zemlju dovelo u zavisnost od druge zemlje nije dobro i da takva rješenja treba izbjegavati.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov informisao je Ivanića o političkim dešavanjima u Makedoniji nakon prijevremenih parlamentarnih izbora i o problemima u formiranju Vlade.

Predsjednik Makedonije rekao je da bi pažljivijom retorikom i nemiješanjem drugih zemalja u unutrašnje političke odnose bile smanjene tenzije u regionu.

Nakon održanih odvojenih susreta sa predsjednikom i premijerom Makedonije, predsjedavajući Predsjedništva BiH položio je vijence na Spomenik palim herojima Makedonije.

Tokom posjete predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije o procesu pristupanja EU, a Ivanić će posjetiti i Privredni forum koji se održava u Skoplju i na kojem učestvuje i privredna delegacija BiH.

Delegacija BiH razgovaraće i sa predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevom i predsjednikom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.

Delegaciju BiH, osim Ivanića, čine ministar inostranih poslova Igor Crnadak, ambasador BiH u Makedoniji Lepa Babić, te predstavnik kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Andrijana Katić.

Izvor: Srna