latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:17 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Zakon o majkama nije u skladu s Ustavom; Majke pokušale da uđu u sud

Odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nisu u saglasnosti sa Ustavom, ocijenio je danas Ustavni sud Crne Gore.
Crna Gora - protesti (foto: Filip Roganović) -
Crna Gora - protesti (foto: Filip Roganović)

Ustavni sud pokrenuo je krajem decembra postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona. Inicijativu su podnijeli Gospava Vujisić, Dragoljub Bukilić i Draginja Rakočević iz Kolašina, ocjenjujući da su pojedine odredbe Zakona diskriminatorske i u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore.

"Zakonskim odredbama nisu diskriminisane pojedine kategorije žena, već i očevi", kaže se u inicijativi.

Vlada Crne Gore je dala negativno mišljenje u vezi tog zakona zbog diskriminatornog karaktera predloženih rješenja i aspekta predmeta uređivanja.

"Radni staž ne može biti osnov za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, s obzirom na to da se pravo na socijalnu zaštitu ostvaruje po osnovu socijalno-zaštitnih kriterijuma", kaže se u mišljenju crnogorske Vlade.

Ocjenjuje se i da su uslovi za ostvarivanje prava na doživotnu naknadu diskriminatorski, čime se narušavaju načela o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom. Nakon razmatranja sadržine osporenih odredaba zakona Ustavni sud je utvrdio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njihove ustavnosti.

Skupština je na prijedlog Vlade usvojila krajem prošle godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojima je naknada koja je bila 336 evra smanjena na 264, a sa 192 na 144 evra.

Korisnice nadoknada zbog smanjenja zarada protestovale su od 2. do 26. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih deset dana štrajkovale su glađu.

Majke pokušale da uđu u Ustavni sud

Nakon odluke Ustavnog suda da je odredba Zakona za majke sa troje i više djece neustavna, majke su pokušale da se probiju pored policije i uđu u zgradu Ustavnog suda. Kordoni policije trenutno stoje na ulazu u zgradu i sprečavaju majke da se probiju u unutrašnjost suda.

Јednoj od majki je pozlilo nakon što je čula odluku Ustavnog suda, a čuli su se i povici "sram vas bilo", "ništa vam nije sveto" i "lopovi".

Svjedoci navode da je policija mnoge žene hvatala za vrat.

Ranije danas tokom protesta korisnice naknada su rekle da je danas izostala podrška opozicionih političara koji su, kako su navele, ranije dolazili svakodnevno da se sa majkama fotografišu.

Željka Savković, predstavnica majki bila je ogorčena poslije dešavanja ispred i unutar Ustavnog suda.

- Misle li oni da nemamo porodice? Misle li oni da smo rođene ne znam gdje? Da dovodimo djecu da se biju sa vama, da se svađaju sa vama? To nećemo! Ovaj protest nije zakazan da bi se bilo šta rušilo. Sram vas bilo - rekla je Savkovićeva.

Savkovićeva je kazala i da su majke tražile da njihov advokat prisustvuje u Sudu tokom donošenja odluke.

Izvor: SRNA