latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:53 ⇒ 20/04/2017 | 09:04 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana Vojske Srpske ubuduće mimo kasarni Oružanih snaga BiH (VIDEO)

Dan Vojske Republike Srpske ubuduće će biti obilježavan odvojeno od kasarni i protokola Oružanih snaga BiH, rekao je predsjednik Milorad Dodik.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Nakon pritisaka da se predsjednik ne obrati pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka- 12. maja, ministarka odbrane, Marina Pendeš, odobrila je i protokol, i finansijski plan za obilježavanje.

Јoš jedan pokušaj da se kroz zajedničke institucije ospori Republika Srpska i izazove nova kriza u BiH je propao. Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske više neće zavisiti od volje bilo koga u Oružanim snagama, rekao je predsjednik Srpske. Formiran je tim koji će raditi na tome da već ovog 12. maja Dan Vojske Srpske bude proslavljen mimo kasarni Oružanih snaga.

- Pokušaćemo da odvojimo obilježavanje Dana VRS i da to bude mimo kasarne a oni tamo nek obilježavaju šta hoće. Očigledno da Oružane snage sve više nisu Oružane snage svih i pokušavaju da se postave drugačije. Te igre šta je dozvoljeno to su igre za njih, za nas to ne može da bude, poručio je predsjednik Srpske.

Zahtjev Predsjedništvu BiH sa adrese Ministarstva odbrane da se izjasni o obraćanju predsjednika Srpske na proslavi 3. pješadijskog Republika Srpska puka, nije usaglašen u Ministarstvu, kaže zamjenik ministra, Boris Јerinić. I to, dodaje, nije prvi put.

- Konstantno je vršenje opstrukcije, tj politizacija svega što dolazi iz Republike Srpske, ali ja sam siguran da zajedničkim naporima prevazilazimo određene napade i političke pritiske, naglasio je Јerinić.

Predsjednik Srpske oduvijek se obraćao na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog Republika Srpska puka i zbog toga nije jasno odakle je potekla ideja da se to ovog puta spriječi, kaže srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. Da napadi ispod žita, iz Federacije, nisu rijetki, i on potvrđuje.

- Јa imam rješenja, u slučaju da se nastavi sa ovakvim insistiranjem, ali besmisleno je izazivati krize na ovakav način, naglasio je Ivanić.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, kaže potpredsjednik Narodne skupštine, nikada drugim narodima nisu osporavali da baštine svoje nacionalne vrijednosti. Јedinstvo se, kaže Nenad Stevandić, i ovaj put pokazalo kao najbolji način djelovanja.

- Kada srpski predstavnici misle i rade zajednički, ne može ništa loše da se desi, kao što je bio slučaj sa 9. januarom, poručio je Stevandić.

Kako je uopšte ponovo došlo do razjedinjenog djelovanja iz Ministarstva odbrane BiH, iako postoji obaveza da ovo ministarstvo jedinstvenu odluku donese u sastavu – ministar i dva zamjenika – nije jasno, jer srpski zamjenik, kako nam je potvrdio, za zahtjev prema Predsjedništvu nije znao. Ko je i zašto želio da spriječi da predsjednik Srpske govori pred srpskim vojnicima, nismo saznali ni od ministarke Marine Pendeš, koja se nije javljala na telefon.