latinica  ћирилица
19/04/2017 |  19:44 ⇒ 20/04/2017 | 07:23 | Autor: RTRS

RTRS rastao zajedno sa Republikom Srpskom (VIDEO)

Dvadesetpet godina tu smo kada je dobro, a i kada je manje dobro. Četvrt vijeka teško je sabrati u jednu priču.
Istorijat RTRS-a - Foto: RTRS
Istorijat RTRS-aFoto: RTRS

Sa skromnom tehnikom u skučenom prostoru i bez novca, na rashodovanim mašinama, četiri amaterske kamere i cijelom Krajinom ispred ekrana, mali broj entuzijasta počeo je priču o Radio-televiziji Republike Srpske. U surovim uslovima rata svaki dnevnik, a najviše prvi, bio je pravi novinarsko-tehnički podvig.

- Јa sam jednostavno počeo da pripremam tu emisiju, nismo znali ni kako se zove, ni šta će biti, niti kad će se emitovati. Termin je bio poslijepodne, vrijeme je početka rata, struje nije bilo dovoljno. Imali smo 2-3 pisaće mašine i par stolova - kaže Dragan Stegić, prvi urednik i voditelj Dnevnika.

U vrijeme istorijskih previranja, sa idejom srpskog naroda o sopstvenoj Republici rađala se i ideja o stvaranju njenog javnog medijskog servisa. Nije samo bilo teško novinarima pred kamerama. Strepili su i oni iza nje, nastojeći da u teškim uslovima ispune gotovo nemoguće.

- Sve je funkcionisalo, ali to je bilo vrlo skromnih tehničkih mogućnosti. Bile su to mašine sklone kvarenju - priča Milka Rašević, realizator informativnog programa.

A nakon što je Dnevnik stasao, rasle su i druge emisije. Vremenom su mnoge od njih doživjele novo ruho, ali je ideja njihovih pokretača ostala ista – ući u svaki dom u Srpskoj.

- Banjalučka panorama je druga emisija po starosti, poslije Dnevnika. Mi smo već u avgustu imali konkurs za prijem mladih novinara. Priloge je i tada diktirao život - istakla je Svetlana Pezer Šukalo, prva urednica emisije Banjalučka panorama.

- Negdje pred kraj 1992. godine rekli su da planiram emisiju iz oblasti poljoprivrede - prisjeća se Milan Rakić, prvi urednik emisije Snop.

Posljednjeg dana 1993. godine, Televizija Banjaluka i Kanal S ujedinili su se u Srpsku radio-televiziju. 13. jula, umjesto dva dnevnika - iz Banjaluke u 19 časova i Pala u 20.30 časova - realizovan je prvi zajednički Dnevnik.

U stvaranje ideje koja se od 1999. godine zove Radio-televizija Republike Srpske mnogi su utkali život. U godinama nakon rata, sa tehničkim uslovima rasli su i izazovi. Trebalo je biti uz građane i u najtežim trenucima. Sve to i dalje u uslovima koji nisu prilagođenim savremenoj televiziji.

Najzad, Radio i Televizija Republike Srpske 30. aprila 2010. godine svečano useljavaju u dom površine 6.000 kvadratnih metara. Od septembra 2012. godine, uz početak proizvodnje programa iz savremene zgrade Televizija piše novu stranicu istorije. Sa novim uslovima i sve veći izazovi – najveći u maju 2014. godine.

Sve to pratio je i naš Radio, koji je ove godine obilježio pet decenija postojanja. Uz portal i Sektor multimedije, postali smo dostupni na svim kontinentima. I ne samo to, tokom 25 godina nastao je i naš drugi kanal – RTRS PLUS, pušten digitalni signal i otvoren najmoderniji studio u regionu. Zajedno smo četvrt vijeka pisali istoriju. Bićemo tu i dalje – vjerni vama!