latinica  ћирилица
19/04/2017 |  21:33 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Istanbul- Protesti i hapšenja Erdoganovih protivnika

U Istanbulu su nastavljeni protesti protiv ishoda referenduma o ustavnim promjenama kojim su predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu data veća ovlašćenja.
Turska policija - Foto: Getty Images
Turska policijaFoto: Getty Images

Oko 2.000 demonstranata okupilo se u Bešiktašu zahtijevajući ostavku izborne komisije koja je odbila da poništi glasanje.

Demonstranti su uzvikivali parole "Lopov, ubica, Erdogan" i "Nećemo da ćutimo", "Ne predsjedniku", prenosi AP.

Do sada je privedeno 19 osoba zbog navodnog korišćenja rezultata referenduma kao "izgovor" za organizovanje "nezakonitih demonstracija", javila je Anadolija.

U Istanbulu hapšenja u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu

Јedinica istanbulske policije za borbu protiv terorizma privela je jutros u zoru aktiviste uključene u demonstracije organizovane zbog rezultata referenduma, prenosi AFP.

Agencija podsjeća da se nakon referenduma održanog u nedjelju, za koji opozicija tvrdi da je obilježen kršenjima pravila, svakog dana održavaju ulični protesti u kvartovima koji nisu naklonjeni Erdoganu.

Ljevičarska Partija slobode i solidarnosti, koja nema predstavnika u Parlamentu, objavila je da je jutros priveden lider te partije za područje Istanbula Mesut Gedžgel, pod optužbom da je vršio agitaciju u javnosti tvrdnjom da ishod referenduma nije legitiman.

Gedžgelov advokat rekao je da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 38 osoba i pretresene kuće osumnjičenih, pri čemu je privedeno 16 osoba uključenih u demonstracije.

Ljevičarski list Birgun i opozicioni sajt T24 naveli su da je pritvoreno najmanje petoro aktivista. Navodi se da se pritvoreni nalaze na saslušanju u sjedištu policije u centru Istanbula.

Izvor: Agencije