latinica  ћирилица
20/04/2017 |  09:40 ⇒ 21/04/2017 | 07:47 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zahvalnost Rusiji i Svjetskom jevrejskom kongresu na podršci Srpskoj (VIDEO, FOTO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Njujorku sa vršiocem dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Petrom Iljičevim o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, BiH i regionu, te dešavanjima na međunarodnoj sceni u svjetlu bezbjednosnih izazova.
Cvijanović sa ruskim predstavnikom UN (Izvor Vlade RS) -
Cvijanović sa ruskim predstavnikom UN (Izvor Vlade RS)

Cvijanovićeva je izrazila posebnu zahvalnost na mogućnosti da se na sjednicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija prilikom rasprava o BiH, posredstvom predstavnika Ruske Federacije čuju i autentični stavovi Republike Srpske, kao i na velikom nivou političkog razumijevanja za dejtonsku poziciju BiH i Republike Srpske.

Predsjednica Vlade je naglasila da su tradicionalno dobri odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije pravi primjer partnerstva u kojem nema političkih uslovljavanja i gdje je otvoren prostor za ekonomsku saradnju, istakavši da je Rusija veliki prijatelj srpskom narodu sa kojim dijeli mnoge vrijednosti i sa kojim je u mnogim iskušenjima bila na istoj strani.

Izrazivši zahvalnost zbog odluke Ruske Federacijeu vezi sa isplatom klirinškog duga u novcu, Cvijanovićeva je tokom sastanka u Njujorku upoznala Iljičeva i sa sadržinom novog izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN koji će uskoro biti upućen na adrese svih relevantnih subjekata.

Premijerka Srpske je još jednom izrazila saučešće povodom smrti ambasadora Vitalija Čurkina sa kojim su predstavnici Republike Srpske imali izuzetnu saradnju.

Cvijanović sa ruskim predstavnikom UN

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja između Republike Srpske i Ruske Federacije izuzetno dobra, te da je i u budućnosti treba jačati u svim pravcima. Razmijenjena su mišljenja i o bezbjednosnoj situaciji na globalnom nivou, te istaknuto da je za uspješnu borbu protiv terorizma neophodno međunarodno povezivanje policijskih institucija, razmjena informacija i iskustava koje predstavljaju uzajamni interes, te zajednička saradnja svih progresivnih snaga na suzbijanju bezbjednosnih prijetnji.

Cvijanovićeva je Iljičevu uručila plaketu Vlade Republike Srpske, u znak zahvalnosti za podršku koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj u očuvanju njenog međunarodnog položaja.

Cvijanovićeva zahvalila Svjetskom jevrejskom kongresu na podršci Srpskoj

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, sastala se u Njujorku sa izvršnim direktorom Svjetskog jevrejskog kongresa Robertom Singerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i bezbjednosnojsituaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i mogućnostima za jačanje saradnje sa Svjetskim jevrejskim kongresom, te unapređenju institucionalnih odnosa Republike Srpske i države Izrael.

Cvijanovićeva je istakla da se sve zemlje regiona, pa tako i Republika Srpska, suočavaju sa određenim izazovima u mnogim oblastima, ali da su, uprkos tome, institucije Srpske stabilne i izvršavaju svoju ulogu.

Naglasila je da su vladavina prava, dobro upravljanje i jačanje privrede stalni prioriteti za Republiku Srpsku, istakavši da su borba protiv terorizma i drugih bezbjednosnih prijetnji u fokusu rada Vlade Srpske.

Cvijanovićeva sa direktor Svjetskog jevrejskog kongresa (Foto: RTRS)

Predsjednica Vlade je zahvalila na podršci koju je Svjetski jevrejski kongres u SAD pružio Republici Srpskoj prethodnih godina, te naglasila da srpski i jevrejski narod dijele dugu istoriju stradanja, te da ih spajaju duboke i neraskidive veze.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o položaju jevrejske zajednice u Republici Srpskoj, te izrazili zadovoljstvo što se u Republici Srpskoj obnavlja jevrejski duhovni život i aktivno radi na izradi projekata u cilju očuvanja njihove kulture i tradicije.

Svjetski jevrejski kongres je međunarodna organizacija koja predstavlja jevrejske zajednice i organizacije iz više od stotinu zemalja širom svijeta, a kroz svoje djelovanje sarađuje sa vladama i različitim međunarodnim organizacijama u cilju promovisanja ideje dijaloga i saradnje među narodima.

Robert Singer, koji je godinama radio na visokim pozicijama u Kabinetu izraelskog premijera, za izvršnog direktora Svjetskog jevrejskog kongresa imenovan je 2013. godine.

Sastanku je prisustvovao i Ernest Herzog, predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa u Hrvatskoj.

Predsjednica Vlade Republike Srpske u posjeti je Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će učestvovati na proljećnoj Skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija razgovaraće o realizaciji kreditnih aranžmana, a sastancima će prisustvovati i ministar finansija Zoran Tegeltija.

Premijerka Srpske će razgovarati i sa izvršnim direktorom Konferencije predsjednika glavnih jevrejskih organizacija u SAD Malkolmom Henlejnom.

Poslije Njujorka, premijerka Srpske putuje u Vašington, gdje će učestvovati na proljećnoj Skupštini Svjetske banke i MMF-a.