latinica  ћирилица
20/04/2017 |  11:51 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Predstavljen "Vodič za izvoz voća i povrća u EU"

BiH svake godine evidentira porast izvoza voća i povrća, a prosječna godišnja stopa rasta u proteklih osam godina iznosi 24 odsto, a povrća šest odsto, navodi se u "Vodiču za izvoz voća i povrća u EU", koji su sačinila entitetska resorna ministarstava.
Zoran Maletić i Nijaz Brković - Foto: SRNA
Zoran Maletić i Nijaz BrkovićFoto: SRNA

Cilj ovog Vodiča je sveobuhvatno informisanje potencijalnih izvoznika o poslovnim prilikama u sektoru voća i povrća, pojašnjenjima vezanim za zahtjeve EU u pogledu standarda o sigurnosti hrane i zaštite potrošača, maksimalnim količinama ostataka (rezidua) pesticida i kontaminanata koji se mogu naći u/i na hrani, te ostalim normativima koje izvoznik mora ispoštovati ukoliko želi plasirati robu na tržište EU.

Vodič će biti javno dostupan na internet stranicama oba ministarstva i to:

http://www.fmpvs.gov.ba/upload_files/1489996042-VODICZAIZVOZVOCAIPOVRCALATWEB.pdf

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mps/Documents/VODIC%20ZA%20IZVOZ%20VOCA%20I%20POVRCA%20CIR%20WEB.pdf

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić rekao je da se od voća najviše izvozi malina, jagoda i šljiva, a od povraća krastavac kornišon, paprika i kupus.

On je dodao da je ova publikacija, prije svega, namijenjen potencijalnim izvoznicima, te da je značajan imajući u vidu da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tržište EU otvorilo za domaće proizvođače.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Nijaz Brković naveo je da "Vodič" sadrži procedure za izvoz voća i povrća u EU, potrebnu dokumentaciju /trgovačku, transportnu i carinsku/, analize rada laboratorija u BiH, standarde i ostalo.

On smatra da će ova publikacija biti od velikog značaja za poljoprivrednike, čija će proizvodnja rasti i izvoz se povećavati.

"Vodič" je rezultat saradnje dva ministarstva uz pomoć Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu, koji sprovodi Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije u BiH.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci najavljeno je da će u narednom periodu voćarima u Srpskoj biti isplaćena prošlogodišnja šteta od mraza.

Izvor: RTRS/SRNA