latinica  ћирилица
20/04/2017 |  13:22 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Bingo kupio tuzlansku Ditu

Kompanija Bingo kupila je fabriku deterdženata Dita u Tuzli za skoro osam miliona KM, potvrdio je za sarajevske medije Senad DŽambić, osnivač i direktor tuzlanskog giganta ove kompanije.
Tržni centar u Mostaru (izvor: Nezavisne) -
Tržni centar u Mostaru (izvor: Nezavisne)

- Kupili smo Ditu, za osam miliona maraka. Banke su dale dobre diskonte, a radnicima Dite u potpunosti će se povezati radni staž i dobiće osam zadnjih plata po Zakonu o stečaju - rekao je DŽambić.

Kompanija Bingo dostavila je pismo namjere i ponudu za kupovinu tuzlanske fabrike osmi put, što je jučer prihvaćeno na Odboru povjerilaca.

Proizvodnja u ovom prijeratnom tuzlanskom gigantu Dita pokrenuta je prije dvije godine zahvaljujući, prije svega, velikoj upornosti radnika. Radnici su samoinicijativno pokrenuli mješalice, ubacili sirovine koje im je omogućila kompanija Bingo, te počeli proizvodnju četiri nekada nadaleko poznata proizvoda.

Proizvodni asortiman se širio, a danas, dvije godine kasnije, Dita je na tržište lansirala sve proizvode koji su nekada bili sastavni dio svakog domaćinstva u Bosni i Hercegovini.

Osim već poznatih proizvoda, radnici su počeli i proizvodnju posebnog deterdženta pod nazivom "Super Diš" za Oružane snage BiH.

U prošloj godini, Dita je ostvarila promet u iznosu od blizu četiri miliona maraka, što je bilo sasvim dovoljno da se pokriju direktni troškovi radne snage, dobavljača i slično.

Ova fabrika deterdženata trenutno upošljava blizu 75 radnika.

Izvor: Avaz.ba