latinica  ћирилица
20/04/2017 |  16:46 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Zbog blokade računa, radnici Alumine najavili protest (VIDEO)

Već deveti dan račun zvorničke kompanije Alumina je u blokadi. Kompaniju je danas posjetio i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.
Alumina Zvornik - Foto: SRNA
Alumina ZvornikFoto: SRNA

Ministar Petar Đokić naglasio je da je za Vladu Srpske od izuzetnog značaja poslovanje Alumine. Đokić je upoznat s posljedicama koje trpi Alumina zbog blokade računa, ali i narednim koracima predstavnika Upravnog odbora, pravnog tima, ali i Sindikata kompanije. Prema pisanju portala Kapital.ba, fočansko preduzeće Pavgord, koje je blokiralo račun Alumine, ponudilo je da će odustati od hipotekarnih prava i smanjenje iznosa potraživanja od Birča, pod uslovom da ih stečajni upravnik prizna, a njihova potraživanja pretvori u kapital.

Odluka Osnovnog suda u Zvorniku da se 12. aprila blokira račun Alumini, kompaniji je nanijela veliku štetu. Dnevni gubici su oko dva miliona KM, a narušen je i ugled kompanije, ističe predsjednik Upravnog odbora Alumine. 

Milorad Motika, predsjednik UO kompanije Alumina, kaže da je ovo tragedija  za kompaniju.

- Imamo svoje pare na računu, sada neće biti plate. Zašto? Pa, zato što se neko igra sa Aluminom. Da bi fabrika ponovo krenula treba minimalno godinu dana. I to da izađe regularno iz procesa, treba godinu dana i 50 miliona KM. Ukoliko se desi blokada računa još 2-3 dana, sve banke koje su sa nama radile će raskinuti ugovore i pustiti nam sva dugovanja na dospijeće - kaže Motika.

U svojim nastojanjima, Upravni odbor ima punu podršku Vlade Srpske. Ministar Petar Đokić nada se da će razumijevanje pokazati i pravosudne institucije. 

- Najispravniju odluku od interesa i za Republiku Srpsku i za Aluminu donio je Okružni privredni sud u Banjaluci koji je naložio Osnovnom sudu u Zvorniku da promijeni svoj stav i da se deblokiraju računi Alumine - rekao je ministar Đokić.

Do danas, svoju odluku Osnovni sud nije promijenio. Novi pravni tim kompanije preduzeo je prve korake. 

Vladimir Milošević, pravni zastupnik kompanije Alumina, rekao je da su ustupili dio dokumentacije MUP-u, odnosno odjeljenju koje se bavi privrednim kriminalom.

- Alumina će danas proslijediti VSTV-u u Sarajevu obavještenje o ovom nepostupanju zvorničkog suda i zahtijevati od njih da preduzmu zakonske mjere - kaže Milošević.

Ono što je već sada izvjesno, sutra će u Zvorniku ispred Osnovnog suda biti organizovani protesti. Trajaće dok Sud ne promijeni odluku, napominju iz Sindikata. 

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Alumine, ističe da nemaju drugog izlaza i da je to jedino rješenje.

Protestni skup radnika kompanije "Alumina", biće održan sutra u Zvorniku na mjestu koje je propisano odlukom Skupštine grada, rekao je portparol Policijske uprave Miljan Bobar.

On je rekao da je Policijska uprava Zvornik u dogovoru sa organizatorom javnog skupa usaglasila da se skup održi na mjestu propisanom odlukom Skupštine grada.