latinica  ћирилица
21/04/2017 |  11:53 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Niske temperature i mraz stvaraju probleme semberskim povrtarima (VIDEO)

Niske temperature i mraz ovih dana zadaju glavobolju semberskim povrtarima.
Krastavci - Foto: RTRS
KrastavciFoto: RTRS

Ako od mraza ne uspiju sačuvati rasad povrća koji za nekoliko dana treba da iznesu na njive, pretrpjeće katastrofalnu štetu, jer bi mogli ostati bez proizvodnje. Dok jedni prekrivaju plastenike folijama kako bi zaštitili usjeve, povrtari koji griju plastenike, već beru plodove.

Porodicu Lazić iz Golog Brda kod Bijeljine ne brinu niske temperature. U plastenicima imaju instalirano grijanje i prvog aprila su krenuli u berbu krastavca.

"Tek predstoje prave berbe. Do sada smo brali 8 puta, ali treba da bude 30 berbi u toku sezone. Јuče je bila berba, danas se podiže struk na špalir, za dva dana očekujem berbu, trebala je biti sutra, ali hladno vrijeme. nema sunca i odmah se produži za dan -dva", naglasila je Zorica Lazić.

Do sada su ubrali 3 tone krastavca i plasirali ih u velike trgovinske lance sa kojima imaju dugogodišnju saradnju. Cijena od 2,80 po kilogramu je povoljna, kaže Zorica. Rana proizvodnja povrća je mnogo isplativija od sezonske, ali su i ulaganja značajno veća. 

"Velika su ulaganja, dosta se ulaže u grijanje, mi grijemo sve na ugalj. Trošimo 10 t uglja za 4 noći, a već ložimo oko 45 dana. Izdvoji se oko 15 hiljda maraka samo za ugalj. To je samo za proizvodnju u plasteniku kada se iznese od 20 februara, a ne računam što sam grijala plastenike od 5.januara, to grijemo na plin", dodala je Lazić.

U ovim plastenicima osim grijanja postavljen je i sistem kap po kap koji biljkama obezbjeđuje kvalitetnu ishranu prema preporuci stručnjaka. Lazići ostvaruju dobru proizvodnju i prinos oko 40 t roda. Krastavac će u plastenicima zadržati do kraja juna, nakon čega će zasaditi crvenu roga papriku.