latinica  ћирилица
22/04/2017 |  08:05 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Molitveno sjećanje i memorijalna akademija u pomen jasenovačkim žrtvama (VIDEO)

U obnovljenom hramu Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka nadomak Јasenovca, povodom Dana proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Јasenovac, Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Molitveno sjećanje, Mlaka - Foto: RTRS
Molitveno sjećanje, MlakaFoto: RTRS

Stradanje jasenovačkih žrtava se ne smije zaboratiti nikada i sve buduće generacije moraju da znaju da je sistem koncentracionog logora Јasenovac, koji se nalazio na teritoriji Nezavisne države Hrvatske, bio mjesto najvećeg zločina počinjenog na Balkanu i među najvećim u svijetu, izjavio je to danas poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Darko Banjac koji je prisustvovao molitvenom sjećanju u obnovljenom hramu Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka nadomak Јasenovca.

Јutros je svetom arhijerejskom liturgijom u organizaciji Eparhije pakračko-slavonske, koju je služio Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije počelo obilježavanje 72 godine od proboja jasenovačkih logoraša.

“Јako je bitno da se Dan proboja logoraša ne zaboravi jer je taj dan značio slobodu iz okova neprevaziđenog zločina. Sistem koncentracionog logora Јasenovac bio je na teritoriji NDH, tu je stradalo preko 700.000 Srba, i jedini je imao logor za djecu“, podsjetio je Banjac i naglasio da niko od zvaničnika Hrvatske danas nije prisustvovao molitvenom sjećanju.

Sjećanje na žrtve Јasenovca (Foto: RTRS)

On je istakao da je je suština da unutrašnjim oprostom i spoznajom istine imamo i duhovni mir i to trebaju da imaju i predstavnici sadašnje hrvatske Vlasti.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas bio prisutan na liturgiji. Takođe, izgradnjom manastirskog kompleksa i crkve u Јasenovcu čuvamo od zaborava zločin koji je počinjen nad srpskim narodom samo zato što su bili druge nacije i vjere, a počinile su ga naše komšije. Čuvati od zaborava možemo samo tako što ćemo ulagati u izgradnju takvih objekata i njihovom izgradnjom ostaviti svjedočanstva budućim generacijama da je na teritoriji NDH stradao jedan narod koji je drugi po stradanju u koncentracionim logorima na svijetu“, rekao je Banjac.

U obnovljenom hramu u Mlaki okupili su se mještani ovog sela i potomci stradalih u logoru Јasenovac.

Svetoj arhijerejskoj litrugiju prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, predstavnici Sekretarijata za vjere Republike Srpske i Srbije i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da se identitet srpskog naroda posebno treba čuvati na mjestima stradanja kao što je ustaški logor Јasenovac.

"Bio sam i prošle godine ovde i mislim da je elementarno poštovanje i red biti prisutan na mjestu obilježavanja stradanja žrtava koje čovjek ne smije i ne može zaboraviti", rekao je Ivanić novinarima.

 On je naglasio da se, prije svega, identitet srpskog naroda treba čuvati na mjestima stradanja, ali da se treba okrenuti i novom vremenu na način da se ne zaboravi prošlost.

"Zaista smatram da je obaveza svih nas da na ovaj način pokažemo puno poštovanje prema svima onima koji su u tom jednom ružnom i teškom vremenu ovdje na ovim prostorima stradali", rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da postavljanje ploče HOS-a u Јasenovcu sa natpisom "Za dom spremni" tumači kao veliku grešku i provokaciju, pogotovo na ovom mjestu.

On je naglasio da tu stvar treba da rješavaju institucije Hrvatske, prije svega, zbog sebe same, svog identiteta i ugleda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac izvršen genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom koji su tu sistematski uništavani.

"Mi sa ovog mjesta moramo poslati zavjet zarad budućnosti, našeg opstanka, i zavjet zarad onoga što nam se dogodilo i da se to ne bi ponovilo mlađim generacijama, ali i poruku civilizovanom normalnom svijetu da se ovdje dogodio genocid", rekao je Savanović novinarima u Mlaki nadomak Јasenovca.

Govoreći o žrtvama logora Јasenovac, Savanović je rekao da je riječ o strašnim brojkama koje su nekada predmet spekulacija određenih krugova, a da istorija govori o približno 700.000 žrtava na ovim prostorima.

On je naglasio da naša djeca moraju da uče istinu, da uče o idealu slobode kao najvrednijem idealu svakog naroda.

"Mi ovo ne smijemo zaboraviti, istina je ovdje da je učinjen genocid - Holokaust nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom", rekao je Savanović.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je ta ploča postavljena na objektu dječijeg vrtića u Јasenovcu, koji je podignut na mjestu na kojem je bila zgrada komande logora, a prije je ta zgrada bila vlasništvo Lazara Bočića, vlasnika ciglane i prerade drveta u Јasenovcu.

"Kuća mu je uzeta, a Lazaru je uzet život u ovom logoru", podsjetio je Pupovac.

On je pozvao Vladu Hrvatske da zajedno sa drugima Јasenovac učini moćnim mjestom za praštanje i uzajamno kajanje.

Molitveno sjećanje na proboj jasenovačkih logoraša organizovala je Eparhija pakračko-slavonska.

U Kozarskoj Dubici danas će biti održana memorijalna akademija u pomen na nevine žrtve Јasenovca i Donje Gradine pod nazivom "Svijete tihi".

Memorijalna akademija, koju organizuje Јavna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina", tradicionalno se organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković najavila je da će memorijalna akademija biti održana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sa početkom u 20.00 časova

Kragujevački i dubički gimnazijalci na istorijskom času u Donjoj Gradini

Žrtve i zločini ne smiju biti zaboravljeni, poruka je sa kojom svake godine obilježavamo godišnjicu proboja posljednje grupe logoraša, 22. april 1945. godine, kada je iz najveće ustaške tvornice smrti na Balkanu, koncentracionog logora Јasenovac, uspjela da pobjegne tek nekolicina zatočenika.

Da će istina o ovom zločinu genocidu biti sačuvana za buduća pokoljenja svjedoče srednjoškolci, učenici Prve i Druge kragujevačke gimnazije i njihovi domaćini iz Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla“ koji su danas posjetili Spomen područje Donja Gradina, položili cvijeće i poklonili se nevinim žrtvama monstruoznog zločina.

Za srednjoškolce iz Kragujevca i Kozarske Dubice organizovali smo istorijski čas o genocidu u logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini koji će održati Mirko Dimić kustos pripravnik u Spomen području Donja Gradina, kazala je Tanja Tuleković direktor ove javne ustanove.

Kragujevački i dubički gimnazijalci na istorijskom času u Donjoj Gradini  (Foto: RTRS)

Ona je podsjetila da je na današnji dan prije 72 godine izvršen proboj posljednje grupe jasenovačkih logoraša koji su željeli da radije poginu od ustaškog metka negoli od njihove kame.

Toga dana od njih 1.073 na proboj se usudilo 600 logoraša, a preživjelo ih je samo 91, kazala je Tulekovićeva i pozvala građane ove opštine da se u što većem broju odazovu sutrašnjem pomenu i parastosu, da se zajedno prisjetimo nevino stradalih u koncentracionom logoru Јasenovac.

Dimitrije Veljović iz Prve kragujevačke gimnazije smatra da je kolektivno mišljenje da treba posjećivati ovakve istorijske časove i nikako ne zaboraviti kakva su se sve stradanja dešavala tokom Drugog svjetskog rata.

On kaže da mnogo ljudi koje poznaje i njegovih su godina imaju tu svijest i da treba misliti o tome, treba se toga sjećati i ne zaboraviti takva dešavanja i zločine.

Anka Dedović, profesor u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, je kazala da su djeca svjesna koliko mnogo im ovakve posjete donose.

Kragujevački i dubički gimnazijalci na istorijskom času u Donjoj Gradini (Foto: RTRS)

"Ovo što su naši učenici danas imali priliku da čuju već smo unaprijed nagovijestili i razgovarali o tome koliko su naše tradicije povezane i da naša svijest o tome šta se sve događalo može da preduprijedi ovakve događaje", rekla je Dedović i dodala:

"Naša djeca, koja vole svoju istoriju, svoju državu, ona su svjesna da ovakve posjete njima mnogo donose i naši učenici jedva čekaju da uzvrate gostoprimstvo svojim domaćinama na istoj ovakvoj manifestaciji 21.oktobra" .

Danas u ulozi domaćina, Goran Tubić profesor u SŠC “ Nikola Tesla“ je potvrdio da su dubički srednjoškolci dobili poziv da u oktobru ove godine prisustvuju “Velikom školskom času“ – komemorativnoj manifestaciji kojom se odaje počast đacima i nastavnicima streljanim tokom Drugog sjvetskog rata u Šumaricama.

Ideja o saradnji dva grada kroz druženje mladih koji će se međusobno posjećivati i zajedno učiti o istoriji i stradanju njihovih predaka u Drugom svjetskom ratu potekla je od Radomira Nikolića gradonačelnika grada Kragujevca i Dragana Јaćimovića, predsjednika Skupštine opštine Kozarska Dubica.