latinica  ћирилица
22/04/2017 |  10:29 ⇒ 10:41 | Autor: RTRS

Održan sastanak Mješovite komisije o Stepincu

U Biskupskom dvoru u Požegi održan je četvrti sastanak Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji je zadatak da zajednički razmotre ulogu kardinala Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, saopšteno je na sajtu Požeške biskupije.
Sastanak u Biskupskom dvoru (Foto: Biskupija požeška) -
Sastanak u Biskupskom dvoru (Foto: Biskupija požeška)

Četvrti po redu sastanak održan je 20. i 21. aprila, a tema sastanka bila je "Odnos nadbiskupa Stepinca prema SPC od 1941. do 1945.".

Članovi komisije obavezali su se na ćutanje i to se poštuje, pa u javnosti, osim da se komisija sastaje i da je dijalog u toku, nema drugih informacija, javili su ranije mediji.

Ispred SPC na sastanku su učestvovali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop bački Irinej Bulović, episkop slavonski Јovan Ćulibrk.

Na sastanku su učestvovali predsjednik Papinog odbora za istorijske nauke Bernardo Ardura, te predstavnici Hrvatske biskupske konferencije - zagrebački nadbiskup kardinal Јosip Bozanić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, požeški biskup Antun Škvorčević, naučni savjetnici s Hrvatskog instituta za istoriju Јure Krišto i Mario Јareb.

Kao pozvani stručnjaci srpsko-pravoslavnog dijela Komisije na sastanku su učestvovali naučni savjetnik na Institutu za noviju istoriju Srbije u Beogradu Radmila Radić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Dimić i viši naučni saradnik na Institutu za savremenu istoriju u Beogradu Milan Koljanin.

Rimokatolička crkva pokrenula je proceduru Stepinčeve kanonizacije, čemu se SPC žestoko protivi jer ga smatra odgovornim za zločine nad Srbima, Јevrejima i Romima u Hrvatskoj za vrijeme NDH.

Zbog suprotstavljenih stavova dvije crkve, papa Franjo je inicirao formiranje mješovite komisije koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente. Time je, praktično, papa Franjo zaustavio proces proglašenja Stepinca za sveca dok komisija ne okonča dijalog.

Stepinac je odmah po ulasku Nijemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima.

U njegovom sjedištu u Kaptolu poslije rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Јevreja.

Peti sastanak Mješovite komisije biće održan u Podgorici 7. i 8. juna na temu "Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960."

Izvor: SRNA