latinica  ћирилица
22/04/2017 |  19:18 | Autor: RTRS

Dodik sa ambasadorom Izraela: Ukoliko je pismo vjerodostojno, ne želimo saradnju

Ako se ispostavi da je pismo Ministarstva inostranih poslova Izraela o statusu Predstavništva Srpske u Izraelu vjerodostojno, RS ne želi više da sarađuje sa tim ministarstvom, poručio je danas predsjednik Dodik tokom sastanka sa izraelskim ambasadorom za BiH Boazom Rodkinom. Nezvanično, saznajemo da je predsjednik Dodik prekinuo sastanak prije predviđenog završetka.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Boaz Rodgin, ambasador Izraela u BiH - Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Boaz Rodgin, ambasador Izraela u BiHFoto: SRNA

Predsjednik Milorad Dodik zatražio je od ambasadora Izraela da se ustanovi da li je kontroverzno pismo MIP-a Izraela vjerodostojno.

Ukoliko se ustanovi da jeste,  Republika Srpska ne može pristati na tako uvredljive i ponižavajuće zahtjeve koji su ispostavljeni u tom pismu. Ako su ti ponižavajući navodi tačni, Republika Srpska ne želi više da sarađuje sa MIP-om Izraela.

Iako je sastanak u Palati Republike, prekinut, time nije stavljena tačka na razgovore. Nešto kasnije, Arie Livne je sa Rodkinom razgovarao u četiri oka, tokom Akademije u Banskom dvoru.

Ranije danas, šef predstavništva RS u Izraelu još jednom je ponovio da to predstavništvo postoji i radi, te da je riječ o privrednom predstavništvu kojem do sada nije utvrđena nijedna nezakonitost u radu.

Livne smatra da cijela medijska priča o Predstavništvu ima političku pozadinu. Priče o eventualnim zloupotrebama novčanih sredstava smatra posebno uvredljivim.

"Sav novac koji se uplaćuje na račun Predstavništva troši se transparentno", odgovara Livne i ističe da to kontroliše i Ministarstvo finansija u Izraelu, kao i revizorski organi u RS i da nikada nije bilo nijedne primjedbe.

Kaže da njegovi prihodi u Izraelu iznose oko 25.000 maraka i višestruko su veći nego plata koju dobija iz RS i koja iznosi 4.000 maraka. Za medijsku hajku oko Predstavništva u Izraelu odgovornim smatra tri osobe, na čelu sa njegovim bivšim saradnikom kojeg je, kaže, projektovao kao svog nasljednika u RS.

"Prvi je Aleksandar Saša Nikolić, kojeg sam ja primio u kuću kao sina i koji me je izdao. Druga, ambasadorka BiH u Izraelu i treći, jedan činovnik u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela koji je prijatelj sa ovo dvoje i tako je sve počelo", ističe Livne.

Nije slučajno ni da se sve ovo dešava u periodu kada se pregovara u prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija, smatra Livne i dodaje da je upravo on doveo investitore, iako nije diretkno uključen u taj posao. Naglašava da ne postoji niko ko je više od njega učinio za Srpsku i Srbiju, a posebno ne oni koji ga optužuju.

"Crnadak i Borenović mene da napadaju?! Njima treba deset života da urade dio onoga što sam ja učinio sa Srbiju, ne sve, nego dio", kaže Livne.

Crndak i dalje tvrdi da su svi njegovi stavovi bazirani na zvaničnom stavu Vlade Izraela, po kojem, kaže, predstavništvo RS u ovoj zemlji ne postoji.

"Mi imamo zvaničan stav Vlade Izraela da je on persona non grata u institucijama i da mu je zabranjeno da prisustvuje sastancima koje će izraelski ambasador ovih dana imatu u Banjaluci i to su stvari na koje mi treba da dobijemo odgovor. Neka pusti mene, ja zaista nemam potrebu da to komentarišem", ističe Crnadak.

Saopštenjem se oglasio i SNSD, iz kojeg poručuju da smatraju sramnom političku hajku koju protiv dokazanog prijatelja Republike Srpske i srpskog naroda Arija Livnea skandalozno sprovodi takozvani Savez za promjene i Ministarstvo inostranih poslova BiH.

SNSD i ovom prilikom pruža punu podršku institucijama Republike Srpske, uključujući tu i predstavništva Republike Srpske u svim inostranim zemljama, koja u veoma teškim okolnostima pokušavaju u svijetu prenijeti istinu o Republici Srpskoj i o položaju srpskog naroda u BiH.