latinica  ћирилица
23/04/2017 |  15:50 ⇒ 24/04/2017 | 09:52 | Autor: RTRS

Dodik s Vučićem o aktuelnoj situaciji u BiH (VIDEO)

O jasenovačkom stradanju zvaničnici Srpske i Srbije razgovor su nastavili i u Kozarskoj Dubici, na sastanku kojem su, osim Dodika i Vučića, prisustvovali i patrijarh srpski Irinej i drugi učesnici komemorativnog skupa.
Sastanak Dodika i Vučića u Kozarskoj Dubici - Foto: SRNA
Sastanak Dodika i Vučića u Kozarskoj DubiciFoto: SRNA

Predsjednik Dodik istakao je potrebu da se snimi dokumentarni film o Јasenovcu, kao i igrani film svjetskog nivoa. On je ponovio da je obilježavanje stradanja u sistemu logora Јasenovac jedno od najvažnijih koje Srpska organizuje zajedno sa Srbijom.
U Kozarskoj Dubici danas su razgovarali i o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Vremena malo, a tema puno. Dva predsjednika ručak u hotelu u Kozarskoj Dubici iskoristili su za političke teme. Na dnevnom redu, uvijek složena, situacija u BiH. Nezaobilazna tema, kaže predsjednik Dodik, bila je blokada u zajedničkim institucijama u Sarajevu.


- Јa sam sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Kozarskoj Dubici razgovarao o blokadama koje se dešavaju na nivou BiH, kao i o tome šta će se dogoditi kada Hrvati podnesu zahtjev za izmjenu Izbornog zakona BiH, istakao  je Dodik.Dodik kaže da je Vučića posebno interesovalo na koji način je moguće realizovati ideju o carinskoj uniji za sve zemlje Balkana koje nisu u EU, te napomenuo da Srpska podržava takvu ideju koja značajno osigurava tržište.

- Sarajevo nema konzistentnu politiku. Nivo BiH je preuzeo razne reforme, a sada ne može da izvrši ni minimum obaveza. Opšta pat-pozicija vlasti na nivou BiH govori da od BiH ne možemo ništa očekivati, dodao  je predsjednik Srpske.

Postoji učmalo uvjerenje da je nepromjenjiva situacija u BiH i njen okvir, bez obzira da li nam je loše i koliko godina nam može biti loše, smatra predsjednik Srpske.

Ne može, dodaje, da se dira okvir, ali će vrijeme natjerati da se razgovara i o tome.