latinica  ћирилица
23/04/2017 |  16:35 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Savanović: Hrvatski ekstremisti provocirali uzvikom "Za dom spremni"

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" tokom jučerašnje komemoracije u Spomen-području Јasenovac predstavlja provokaciju i nepoštovanje svega što se dogodilo u istoriji stradalničkih naroda.
Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske - Foto: RTRS
Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike SrpskeFoto: RTRS

"Mislim da hrvatski narod, od kojih većina ima zdrav pristup i komšijski odnos, treba da osudi svoje ekstremiste i da pokažu koliko su civilizovani, tim više jer su dio EU", rekao je Savanović novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je dodao da hrvatski ekstremisti grade svoj imidž i politiku "na ramenima stradanja" srpskog, jevrejskog i romskog naroda i antifašista koji nisu bili dio politike Nezavisne Države Hrvatske.

Savanović je dodao da je jučerašnjom komemoracijom u Mlaki i današnjim skupom u Donjoj Gradini obilježeno 72 godine od stradanja naroda u ustaškom logoru Јasenovac u kojem su na najbrutalniji način ubijene nevine žrtve.

"Srpski narod mora tu istinu i istoriju uvijek imati pored sebe i u sebi, zarad prošlosti i budućnosti, da se nikada ne ponovo ono što se dogodilo od 1941. do 1945. godine", rekao je Savanović.

On je naglasio da se o tome mora stalno govoriti, te da to mora da bude živa priča u svakodnevnim aktivnostima i životima.

Nekoliko bivših pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ juče je u Јasenovcu, pored ploče poginulim HOS-ovcima, uzvikivalo "Za dom spremni", za vrijeme komemoracije žrtvama ustaškog koncentracionog logora Јasenovac.

Izvor: SRNA