latinica  ћирилица
23/04/2017 |  17:42 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Šta se krije iza dolaska migranata u Evropu? (VIDEO)

Kroz Srbiju je do sada prošlo milion migranta, međutim, već duže vrmena uopšte nema izbjeglica iz Sirije, već dolaze iz drugih, ratovima nezahvaćenih područja.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Vlasti primjećuju i druge nelogičnosti, poput toga da na hiljadu Avganistanaca dođe tek jedna porodica, te da se radi uglavnom o mladićima iza čijeg se dolaska, najvjerovatnije krije velika organizacija.

Osam hiljada migranata prezimilo je u Srbiji i polako se otvaraju i otkrivaju detalje dolaska. Avganistanci su kruijumčarima plaćali oko deset hiljada evra koje im je neko dao, uz prijetnju da će im ako se ne jave na predviđeno mjesto, obično u Njemačkoj, biti pobijene porodice kod kuće.

Simptomatično je da osim što niko od njih nema toliko novca, svi hoće u Njemačku, iako ne znaju da kažu ni koji je njen glavni grad.

Da li je motiv vrbovanje u terorističke organizacije ili dužničko ropstvo, možda ne znaju ni sami migranti, međutim, zatvaranjem migrantske rute, postali su problem Srbije.

Struka upozorava vlast, koja se diči pohvalama za brigu o migrantima, da se pripremi da će dio njih ovdje ostati.

Migranti su za sada uglavnom fizički odvojeni od građana Srbije. Međutim, migranti neće dovijeka pristajati da sjede u prihvatnim centrima i ukoliko počnu da se uključuju u društvo i zauzimaju radna mjesta, migrantska kriza dobiće sasvim novu dimenziju.