latinica  ћирилица
23/04/2017 |  19:42 ⇒ 24/04/2017 | 10:20 | Autor: RTRS

Drugi krug za Makrona i Marin le Pen (VIDEO)

U drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.
Izbori u Francuskoj - Foto: TANЈUG
Izbori u FrancuskojFoto: TANЈUG

Lider stranke krajnje desnice Narodni front Marin Le Pen proglasila je večeras pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora navodeći da će njena partija predstavljati veliku alternativu francuskom narodu.

Obraćanje Le Penove njenim pristalicama okončano je himnom Francuske.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova  saopštilo je da je na osnovu 19,1 odsto prebrojanih glasova Le Penova u vođstvu sa 25 odsto, a Emanuel Makron ima 21,3 odsto.

Ranije su projekcije nekoliko agencija,, ukazivale da će Makron osvojiti između 23 i 24 odsto glasova, a Le Penova 21,6 i 23 odsto.

Francuski MUP ističe da je izlaznost na izbore dostigla 69,4 odsto što je blizu prvom krugu prošlog glasanja za predsjednika 2012. godine kada je bila 70,6 odsto.

Kako su objavili francuski mediji, pozivajući se na rezultate anketa, Makron je osvojio je 23,7 odsto glasova, dok je Le Penova osvojila 21,7 odsto glasova.

Prvi podaci pokazali su da je odmah iza liderke Nacionalnog fronta nekada glavni favorit izbora, kandidat desnog centra, Fransoa Fijon sa 20,3 odsto glasova, te da slijedi kandidat radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon sa 19,06 odsto. Međutim, najnoviji podaci pokazuju da su ova dvojica kandidata izjednačena na trećem mjestu sa 19,5 odsto.

Drugi krug za Makrona (Foto: Getty Images)

Emanuel Makron poručio je da Francuska okreće novu stranicu u političkoj istoriji.

Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su večeras proslavile vijest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsjedničkih izbora.

Izborni štab Le Pen se nalazi u jednoj sportskoj hali u gradu Enen-Bomon, na sjeveru Francuske.

Pristalice nose plavo-bijele transparente na kojima piše "Marinu za predsjednicu", a na zvuke Marseljeze uzvikuju "Pobijedićemo", prenosi Bi-Bi-Si.

Drugi krug za Marin le Pen (Foto: AP)

Međutim, pojavile su se i drugačije procjene. "Figaro"navodi da su Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

Drugi krug izbora održaće se 7. maja.