latinica  ћирилица
24/04/2017 |  08:00 ⇒ 25/04/2017 | 08:48 | Autor: RTRS

Drvoprerađivači odblokirali put- dogovoren sastanak (VIDEO/FOTO)

Drvoprerađivači Sarajevsko-romanijske regije, poslije višečasovnog prekida odblokirali su magistralni put Sarajevo-Višegrad i Sarajevo-Zvornik.
Sokolac - drvoprerađivači - blokada - Foto: RTRS
Sokolac - drvoprerađivači - blokadaFoto: RTRS

Međutim problemi koji su ih po treći put izveli na ulicu i dalje ostaju. O njihovim zahtjevima da se zaustavi prodaja, odvoz i prerada trupaca u druge krajeve Srpske, drvoprerađivači će u srijedu razgovarati sa resornim ministrom Stevom Mirjanićem i direktorom Šuma Srpske Ristom Marićem.

Nakon sedmočasovne blokade saobraćaj je ponovo normalizovan na raskršću na Podromaniji. Drvoprerađivači su uvažili obećanja da će se o njihovim problemima i zahtjevima razgovarati u srijedu ujutru, na sastanku u Direkciji Šuma Srpske na Sokocu.

Uklanjanju kamiona i teških mašina sa magistrale prethodili su teški razgovori između drvoprerađivača s jedne i direktora Šuma Srpske i resornog ministra s druge strane. Drvoprerađivači su, kažu, dobili usmeno obećanje od Riste Marića da će podnijeti ostavku na mjesto generalnog direktora Šuma Srpske ukoliko ne bude sastanka u srijedu.

- Dobili smo uvjeravanja od ministra Mirjanića da će u srijedu u 10.00 biti održan sastanak kojem će prisustvovati i direktor Šuma, te smo odlučili da odblokiramo puteve. Ako se ne ispune naši zahjtjevi, mi ćemo biti uporni i nastavićemo sa blokadamao ako treba - kaže Brane Vitomir, predsjednik Udruženja drvoprerađivača Sokolac.

Drvoprerađivači traže striktnu primjenu Zakona o šumama Republike Srpske prema kome bi, pri raspodjeli drvnih sortimenata, prioritet imali lokalni prerađivački kapaciteti. Јedan od njihovih zahtjeva- da se raskinu ugovori sa privrednim društvima koja se bave preprodajom i izvozom šumske građe van granica BiH- je ispunjen.

- To raskidanje je selektivno urađeno i prema našim informacijama te firme s kojima je raskinut ugovor i dalje odvoze sirovinu sa ovih područja - kaže Radomir Petrović, predsjednik Udruženja drvoprerađivača Pale.

- Očekujem da mi kažu hoćemo li moći raditi ili nećemo, da ne držim džabe 40 ljudi koji su svi prijavljeni i imaju porodice - kaže Goran Radjeljac, drvoprerađivač Sokolac.

Protest drvoprerađivača (Foto: RTRS)

Drvoprerađivači kažu da je samo prošle godine sa područja Sarajevsko-romanisjke regije odvezeno 87.000 kubika oblovine, višemilionske vrijednosti. Ipak, blokirani vozači i putnici nisu pokazali puno razumijevanja za probleme drvoprerađivača.

- Razumijem situaciju. Radnici su revoltirani, nema plata, ali šta sa našim leđima, šta će od mene, ja im nisam ni poslodavac ni gazda - kaže Zoran Andrić, vozač Drinatransa iz Zvornika.

"Buna sa Sokoca" krenula je kada su drvoprerađivači saznali da je Rajko Bulajić imenovan za direktora ŠG Romanija, a razriješen dotadašnji v.d. direktora Strahinja Bašević. Zvanično imenovanje kao i cijeli konkurs za direktora Šumskog gazdinstva je poništen, a Јovan Golijan imenovan za vršioca dužnosti.

Sokolac - drvoprerađivači - blokada
Foto: RTRS

Sokolac - drvoprerađivači - blokada
Foto: RTRS

Sokolac - drvoprerađivači - blokada
Foto: RTRS

Sokolac - drvoprerađivači - blokada
Foto: RTRS

Sokolac - drvoprerađivači - blokada
Foto: RTRS