latinica  ћирилица
24/04/2017 |  08:04 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Šamac- Izložba "Belezi velikih zločina" (VIDEO)

U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Šamca i Muzeja žrtava genocida iz Beograda u šamačkoj galeriji je otvorena izložba pod nazivom "Belezi velikih zločina" koja će biti postavljena do 5. maja.
Šamac - Foto: SRNA
ŠamacFoto: SRNA

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Šamca Dušan Јovanović rekao je sinoć na otvaranju izložbe da mu je drago što je ponovo uspostavljena saradnja sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda i što je građanima Šamca omogućeno da pogledaju postavku kvalitetne izložbe.

"Ciljna grupa su prije svega učenici srednje škole kako bi stekli više znanja, a pozivam i sve građane da dođu i pogledaju izložbu kako bi se podsjetili strahota kroz koje su prošli naši preci", rekao je Јovanović.

Savjetnik u Muzeju žrtava genocida Nenad Antonijević podsjetio je da je izložba prikazana u nekoliko gradova Srbije, a u Republici Srpskoj u Ugljeviku, Bijeljini i Šamcu.

"Izložba je nastala zahvaljujući ideji Veljka Đurića Mišina, uspostavljena je saradnja sa likovnim umjetnicima koji su predstavili spomenike, memorijalne centre stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu i zbirka se proširuje", naveo je Antonijević.

Prema njegovim riječima, osnovna poruka je da mlađe generacije vide ova stratišta i da posjete tim mjestima budu uvrštene u programe školskih ekskurzija posebno u srednjoj školi.