latinica  ћирилица
24/04/2017 |  09:01 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Saslušana četiri svjedoka odbrane u postupku protiv Salihovića

Disciplinski postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića danas je okončan saslušanjem četiri od šest najavljenih svjedoka odbrane.
Goran Salihović - Foto: RTRS
Goran SalihovićFoto: RTRS

Saslušani su Nikola Špirić kao bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH, te tužioci Mirza Hukeljić, Božo Mihajlović i Eldina Bijuk.

Novinar Mate Đaković opravdao je svoj nedolazak ranijim obavezama, a tužilac Dubravko Čampara nije pristupio zbog bolesti.

Glavni disciplinski tužilac Alena Kurspahić rekla je novinarima da će naredna ročišta biti održana 26. i po potrebi, 29. maja kada će biti saslušano sedam svjedoka koji su do sada nisu odazvali ispitivanju.

To su tužioci Čampara, Milorad Barašin, Maja Ilić Stupar i Ćazim Hasanspahić, te novinar Đaković, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor OBA Osman Mehmedbašić, te stručni savjetnik u Tužilaštvu BiH Mirza Јamaković.

Današnji disciplniski postupak protekao je bez prisustva javnosti.

"Mi smo vezani zakonskim odredbama tajnosti. Da nije takva situacija Kancelariji disciplinskog tužioca bilo bi u interesu da javnost prisustvuje ročištima i čuje iskaze svjedoka", rekla je Kurspahićeva.

Pred disciplinskom komisijom svjedok odbrane Nikola Špirić rekao je da je njegova komunikacija sa Salihovićem bila "profesionalna, ljudska i uvijek u interesu BiH".

"Nelogično bi bilo da na mjestu na kojem sam bio nisam imao komunikaciju sa svim bitnim ljudima u BiH, među kojim su tadašnji i sadašnji glavni tužilac, kao i svi drugi koji su bili na važnim mjestima", rekao je Špirić, koji je bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Nakon saslušanja, Špirić je novinarima rekao da nikada nije bio predmet istrage, odnosno da je uvijek bio u svojstvu svjedoka.

U pauzi disciplinskog postupka, Salihović je rekao novinarima da se pokazalo da nije postojao sukob interesa, da nije bio neprimjeren kontakt između njega i Špirića, te da je Špirić u to vrijeme, a i danas bio u svojstvu svjedoka.

"Ovdje je riječ o čisto političkom stampedu na pokušaju da neko dobije izbore u to vrijeme i to je na mene lično bio strašan pritisak da se neki ljudi za koje nemamo ni minimalne dokaze procesuiraju", rekao je Salihović.

U nastavku disciplinskog postupka, danas će biti saslušani i tužioci Božo Mihajlović i Eldina Bijuk, dok je novinar Mato Đaković opravdao svoj izostanak.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među Salihovićevim prekršajima je namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koja su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Salihović podnosi prijavu protiv Mektića

Salihović je prije ulaska u Sud BiH novinarima najavio tužbu protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

"Utvrđeno je da nisam vodio ja istragu u predmetu "Zlato", a ni za ratne zločine, a Mektić je podnio krivičnu prijavu protiv mene, tako da ću ja sada podnijeti rotiv njega. On je sa svojim lažima pomogao da diskredituje mene, a u tome mu je pomogao Osman Mehmedagić Osmica (direktor OBA-e) Oni su izrekli laži", rekao je Salihović.

Izvor: SRNA, Avaz