latinica  ћирилица
24/04/2017 |  10:28 | Autor: RTRS

Košarac: Cilj SDS-a i SzP- izazvati nemire u Srpskoj radi svrgavanja vlasti

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da SDS i Savez za promjene /SzP/ već dvije godine direktno rade na rušenju Republike Srpske i njenih institucija, kao i njene političke i ekonomske stabilnosti.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je naglasio da cilj njihovog protivljanja setu zakona iz Reformske agende nije borba za poljoprivrednike u Srpskoj, koji već dugo imaju plavi dizel, već pokušaj da se ekonomski oslabi Srpska i da se izazovu nemiri koji bi doveli do svrgavanja vlasti.

"Da bi to postigli, stalno traže saveznike u Sarajevu, čas u ambasadama, čas u Bakiru Izetbegoviću, čas u odmetnutim poslanicima SDA, od kojih su uoči sjednice /Predstavničkog doma/ tražili da ne glasaju za zakone kojim bi bili ispunjeni uslovi za aranžman sa MMF-om", rekao je Košarac za "Glas Srpske".

Komentarišući tvrdnju SzP da su izvojevali više pobjeda za interese Republike Srpske, Košarac je rekao da je jedini "uspjeh" SzP i SDS-a to što su u protekle dvije godine u zajedničkim institucijama pozapošljavali gomilu, kako kaže, nesposobnog kadra.

"Oni nisu ništa uradili za Republiku Srpsku, niti je to bio njihov cilj. Njihov cilj je bio da, koristeći pozicije vlasti u zajedničkim institucijama, naprave što veću štetu Republici Srpskoj. NjIhovo ponašanje i podilaženje koalicionim partnerima iz SDA u dobroj mjeri je dalo krila Izetbegoviću i kumovalo brojnim odlukama na štetu Republike Srpske, od pitanja popisa do odluke Ustavnog suda BiH kojim je osporen 9. januar - Dan Republike", naveo je Košarac.

Na pitanje koje su glavne prepreke za pokušaj jedinstvenog djelovanja srpskih stranaka u Sarajevu, šef Kluba poslanika SNSD-a je odgovorio da je riječ o ljudima iz vrha SDS-a, koji su ulazeći u vlast u Sarajevu preuzeli obaveze od onih koji su ih tamo na silu ugurali.

"Vukota Govedarica nije promijenio politiku, niti je prestao da sluša Mladena Bosića, Mirka Šarovića i Dragana Mektića. Govedarica bi najprije trebalo da odluči da li će biti estradni umjetnik ili političar, a onda da se bolje informiše o tome kako funkcionišu zajedničke institucije", ocijenio je Košarac.

Ako se odluči da bude političar, kaže on, onda bi Govedarica trebalo da odluči i o tome ko, kada i šta govori u ime SDS-a budući da se o istim pitanjima slušaju različiti stavovi predstavnika SDS-a.

Izvor: SRNA