latinica  ћирилица
24/04/2017 |  11:59 ⇒ 13:10 | Autor: RTRS

Pukovnik SAD: Crkve bile mete ekstremista tokom Vaskrsa

Komandant Multinacionalne brigade Istok u sastavu Kfor Korvin Lask izjavio da je tokom Vaskršnjih praznika prijetila opasnost na vjerskim svetkovinama od strane islamskih ekstremista.
Liturgija u Gračanica - Foto: Beta
Liturgija u GračanicaFoto: Beta

Američki pukovnik Korvin Lask izjavio je da je tokom prošlonedjeljnih praznika prijetila opasnost na vjerskim događajima povodom Vaskrsa koji su u istom danu obilježili i pravoslavci i katolici.

- Opšta prijetnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom Vaskršnjih praznika - izjavio je Lask u emisiji "Slobodno srpski".

Uprkos tome, američki pukovnik je kazao da ljudi na Kosovu nemaju puno razloga da brinu za svoju bezbjednost, jer je Kosovo, kako je rekao, u poređenju sa drugim zemljama svijeta veoma bezbjedno.

- Mislim da je Kosovo dosta bezbjedno zahvaljujući velikom radu i trudu, ne samo Kfora nego i institucija Kosova...Takođe bih i sam brinuo o svojoj bezb,ednosti, ali ne bih bio isuviše zabrinut. U poređenju sa drugim zemljama svijketa, Kosovo je ipak veoma bezbjedno - rekao je Lask.

Prema njegovim riječima, Kfor ima izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije.

- Saradnja je zasnovana na Rezoluciji 1244, kao i Vojno-tehničkom sporazumu i još nekim dodatnim sporazumima koji omogućavaju saradnju između Kfora i Vojske Srbije. Sarađivao sam sa Vojskom Srbije od kada sam došao ovdje u novembru i pokazali su se kao izuzetni partneri kada je u pitanju održavanje sigurnosti duž administrativne linije. Vrlo su profesionalni i veliko mi je zadovoljstvo sarađivati sa njima - rekao je američki oficir.

Lask smatra da odluku o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova treba da donesu građani i institucije Kosova, te da to pitanje nije na KFOR-u ili NATO.

Kaže da tranformacija KBS u vojsku Kosova ne bi uticala na misiju KFOR-a. Po njemu, pitanje da li će KFOR ostati na Kosovu ili se vratiti kući zavisi od toga da li je Kosovo bezbjedno ili nije, a ne od formiranja Oružanih snaga Kosova.

Za Laska ne bi bilo ništa čudno da na Kosovu postoje dvije vojne formacije, KFOR i Oružane snage Kosova, sa dvije odvojene komande.

Izvor: Tanjug