latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:00 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Đokić: Prodaja akcija RŽR Ljubija razvojna šansa

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je da je prodaja 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija razvojna šansa za cijeli rudarski basen, koju ne bi trebalo propustiti.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je istakao da je konkurencija dva ponuđača /Izrael investment grupa i Arselor mital/pokazala da je Ljubija izuzetno važan privredni kompleks koji može biti mjesto novih investicija od 60 miliona KM i zapošljavanja više od 300 radnika.

- Sada je na poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da razmotre ponudu o prodaji akcija Ljubije. Spreman sam o svemu da im dam informacije i nemam straha da sa bilo kim i o bilo čemu pričam - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, transparentan je postupak prodaje akcija Ljubije.

On je naveo da nema informaciju kako će se glasati na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija, metodom neposrednog izbora kupca.

- Oni koji misle da ne bi trebalo da glasaju o prodaji akcija pogriješiće, a bićemo zahvalni onima koji će glasati za prodaju. U svakom slučaju Vlada Srpske vodi ovaj postupak i nećemo povlačiti odluku, kao što neki očekuju - dodao je Đokić.

Narodna skupština Republike Srpske na sjednici koja počinje sutra razmatraće prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija, metodom neposrednog odabira kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Ljubije kompanija Izrael investment grupa ponudila je 92 miliona KM.

Ponudu od 63 miliona KM za kupovinu akcija Ljubije dostavila je i kompanija Arselor Mital.

Govoreći o Spomen-području Donja Gradina, Đokić je naglasio da ga je potrebno razvijati da bi dobilo sadržaje značajne za memorijalni kompleks, ali da je za sve neophodno dobiti saglasnost nekih od institucija za nivoa BiH.

Đokić: Očekivana odluka Suda u Bijeljini

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je očekivana današnja odluka Okružnog privrednog suda u Bijeljini kojom je Fabrika glinice Birač u stečaju dobila sudski spor protiv litvanske Ukio banke koja je ovo preduzeće tužila za potraživanje od 155 miliona KM.

- Ovo je veoma važna odluka, a svaka drugačija bila bi začuđujuća jer su činjenice neoborive i dokazivale su da navedena potraživanja nisu osnovana. Sada smo na putu da trajno budu zaštićeni interesi Alumine i omogućeno normalno poslovanje ovog preduzeća - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On očekuje da Osnovni sud u Zvorniku sada povuče blokadu računa Alumine, koja trenutno ima na računima šest miliona KM.

- Trenutno je problem proces nabavke sirovine od koje zavisi proizvodnja u Alumini. Ukoliko račun ovog preduzeća već danas ne bude odblokiran, poslovanje može biti dovedeno u veoma kompleksnu situaciju - dodao je Đokić.

On je napomenuo da je sada na Upravi Alumine da procijeni kome će se obratiti za nadoknadu štete prouzrokovane blokadom računa preduzeća.

Izvor: SRNA