latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:15 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Banjaluka: Deponija u Ramićima najmoderniji objekat za upravljanje otpadom u Srpskoj i BiH (VIDEO)

U Ramićima kod Banjaluke zvanično je otvorena sanirana regionalna deponija sa sistemom za degasifikaciju deponijskih gasova i sanirarnim ćelijama. Ovo je rezultat uspješnog partnerstva EU i Svjetske banke, institucija Srpske, grada Banjaluke i sedam opština u regiji.
Radojičić, Golić i Vigemark - Foto: SRNA
Radojičić, Golić i VigemarkFoto: SRNA

Deponiju su otvorili ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, u prisustvu gradonačelnika Igora Radojičića i direktora Јavnog preduzeća regionalna deponija DEP-OT Banjaluka Nove Grujića.

Nakon više od pet godina napornog rada, Banjaluka je dobila najmoderniju deponiju izgrađenu po svim evropskim standardima upravljanja čvrstim otpadom. Ovim projektom uvedeni su prečistač otpadnih voda.

Direktor Јavnog preduzeća regionalna deponija DEP-OT Banjaluka Novo Grujić rekao je da je danas u rad pušten prečistač voda kapaciteta 50 metara kubnih na dan, sa mogućnošću povećanja do 80 metara kubnih, te baklja za spaljivanje deponijskih gasova.

- Dakle, gasovi se spaljuju na licu mjesta, ne idu u atmosferu - naveo je Grujić.

 

I to je posljednja faza realizacije IPA projekta. Grant sredstava za realizaciju dobilo je preduzeće DEP-OT u iznosu od 2,84 miliona evra. Do danas, uloženo je preko 16 miliona KM.

- Na ovu deponiju komunalni otpad može deponovati sedam opština, osim Banjaluke, i obuhvata oko 400.000 stanovnika - pojasnila je ministar Srebrenka Golić.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je danas otvoren najmoderniji objekat za upravljanje otpadom koji je izgrađen u partnerstvu Grada Banjaluke, sedam jedinica lokalne samouprave, EU i Svjetske banke.

Vigemark je naveo da je u EU upravljanje otpadom jedna od najbrže rastućih poslovnih djelatnosti i naglasio da se otpad može koristiti i kao energent.

Naredni projekti trebalo bi da se odnose na razdvajanje otpada, reciklažu i proizvodnju, kaže gradonačelnik Igor Radojičić. Grad ima brojne komunalne potrebe.

- Prioritet u koji mi već sada ulazimo jeste rješavanje daljinskog grijanja. Naša želja je investicija u novu toplanu na biomasu - naveo je Radojičić.

Procijenjena vrijednost investicije je do 35 miliona KM, od čega bi grad i to već ove sezone trebalo da investira do 15 milona, kaže Radojičić.