latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:48 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Pomen borcima stradalim braneći Koridor života u Brčkom (VIDEO)

U brčanskom naselju Grčica služen je pomen za 79 poginulih boraca u Odbrambeno otadžbinskom ratu, pripadnika Trećeg pješadijskog bataljona, Prve posavske brigade, Istočno-bosanskog korpusa Vojske Repblike Srpske. Život su položili braneći Koridor života u Brčkom.
Brčkog - parastos - Foto: RTRS
Brčkog - parastosFoto: RTRS

Bori Јovičiću, bivšem pripadniku VRS, braneći Koridor života Srpske u Brčkom 1992. godine, poginuo je otac Ignjatija.

- Vrijeme prolazi, ali kada dođemo ovdje vrijeme jednostavno stane. Gledajući slike ovih palih boraca, film počne da se vraća, a sjećanja na njih ne mogu i ne smiju da izblijede - kaže Јovičić.

Za poginule borce u porti crkve Svete Petke podignuta je spomen kapela. Sjećanje na ratne dane je, navode brčanski veterani, jedino na šta još imaju pravo.

Zamjenik komandanta Trećeg bataljona Prve posavske brigade Cvjetko Simić poručuje da su demobilisani borci i članovi porodica poginulih pripadnika VRS uskraćeni za mnoga prava, te da je krajnje vrijeme za donošenje zakona o pravima boračke populacije.

- Mi demobilisani borci srpske nacionalnosti u Brčkom, ne možemo ni govoriti o svojim pravima u Brčko distirktu, s obzirom da ih nemamo. Mi nemamo Zkon o pravim boraca, a nemamo ni odjeljenje za boračko invalidsku zaštitu - kaže predsjednik Boračke organizacije u Brčko distriktu Živan Ilić.

Kroz Treći pješadijski bataljon, Prve posavske Brigade, prošlo je 700 boraca.