latinica  ћирилица
24/04/2017 |  15:57 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Izetbegović: Moguće sankcije neposlušnim članovima stranke

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da očekuje da će na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA biti izrečene sankcije članovima stranke koji su se oglušili o stranačku disciplinu.

On je precizirao da je riječ o organizatorima napada u Srebrenici na delegaciju SDA koju je predvodio zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović, koji je i ministar civilnih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, moguće su sankcije poslanicima SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Salku Sokoloviću i Senadu Šepiću koji su glasali protiv usvajanja zakona o akcizama i Šemsudinu Mehmedoviću i Sadiku Ahmetoviću koji su bili uzdržani.

"To je dio Reformske agende i takve odluke, uključujući i odluke organa stranke, moraju se poštovati, ali treba sačekati kraj sjednice", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu uoči početka sjednice Predsjedništva SDA.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je njegova supruga Sebija, koja je direktor Kliničkog centra u Sarajevu, koristila službeni automobil Predsjedništva BiH za posjete bolnici u Tuzli, Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, naveo je da prvi put danas saopštava javnosti da je u posljednjih šest i po godina kao član te institucije imao više od 30 prijetnji, od kojih devet smrću.

On je dodao da mu je prijećeno i eksplozivom i snajperskom vatrom, te da nije ugrožen samo on već i cijela njegova porodica, što može i da dokumentuje.

Izetbegović je istakao da ne želi da ostavi nezaštićenu svoju suprugu, koja je, takođe, izložena prijetnjama.

"Ako je ne zaštite nadležne institucije BiH, onda ću se lično pobrinuti za njenu zaštitu", rekao je Izetbegović i dodao da njegov kabinet u Predsjedništvu BiH neće nabavljati novo vozilo.

Predsjedništvo SDA trebalo bi da se na današnjoj sjednici izjasni o izvještaju stranačke komisije o incidentu u Srebrenici kada je napadnut zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Očekuje se da će se Predsjedništvo SDA izjasniti i o aktuelnim političkim dešavanjima, među kojima je i neusvajanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH seta zakona o povećanju akciza u BiH.

Postoji mogućnost da se Predsjedništvo SDA izjasni i o najavama HDZ-a BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osmanović: Obračunati se sa očiglednim problemima

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Adil Osmanović očekuje da Predsjedništvo ove stranke danas donese konačnu odluku u vezi sa napadom krajem januara na delegaciju SDA koju je on predvodio u Srebrenici.

"Vidjećemo da li će Predsjedništvo stranke biti u kapacitetu da donese jedinu moguću odluku, a to je isključenje Hamdije Fejzića iz SDA", rekao je Osmanović novinarima uoči sjednice Predsjedništva SDA.

Ukoliko takva odluka ne bude donesena, kaže Osmanović, Predsjedništvo SDA će pokazati da nema kapacitet da se obračuna sa očiglednim problemima koji postoje u stranci.

"Otvorićemo i pitanje glasanja naših poslanika /u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH/ o zakonu o akcizama. Očekujemo izvještaj o tome, a nakon toga trebalo bi da donesemo određene odluke i zaključke", naveo je Osmanović.

On nije želio da prejudicira da li će sa tim u vezi poslanici SDA Senad Šepić i Salko Sokolović, koji su glasali protiv zakona o akcizama, biti isključen iz SDA.

Iz Službe za odnose sa javnošću SDA saopšteno je da će nakon sjednice Predsjedništva biti objavljeno saopštenje.

Izvor: SRNA