latinica  ћирилица
24/04/2017 |  17:19 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Osmanović-Bo: Potpisan Sporazum o saradnji u obrazovanju

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i kineski ambasador u BiH Čen Bo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Kine za period 2016-2019. godina.

Ovo je prvi sporazum o saradnji u obrazovanju BiH i Kine koji predviđa podsticanje aktivne obrazovne saradnje u okviru međunarodnih organizacija, jačanje bliskih veza između osnovnih, srednjih, stručnih škola i visokoškolskih ustanova, kao i drugih obrazovnih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sporazumom se podstiče organizovanje kurseva jezika i književnosti, te u tu svrhu razmjena nastavnika i stručnjaka i organizovanje seminara.

Osmanović je na konferenciji za novinare nakon ceremonije potpisivanja rekao da će ovaj sporazum doprinijeti unapređenju ukupnih odnosa Kine i BiH, a posebno u obrazovanju, te će konkretno doprinijeti daljem razvoju i jačanju saradnje između ustanova nadležnih za obrazovanje.

Dobri odnosi Kine i BiH, koji su se razvijali posljednjih 20 godina, potvrđeni su otvaranjem Konfučijevog instituta prošle godine pri Centru za Interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i osnivanjem Katedre kineskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, gdje je upisana šesta generacija studenata.

Izvor: SRNA